Adres: 
Slijkensesteenweg 2
8400 Oostende
België
Datum: 
dinsdag 08 oktober 2019 - 10:00 t/m 16:30
Info:
Externe activiteit

Tijdens deze tour zullen we je laten zien hoe de haven van Oostende zich aangepast heeft om deze nieuwe sector te huisvesten. We tonen hoe samenwerkingsverbanden tussen industrie, kennisinstellingen en overheid blauwe groei concreet maken. Last but not least maak je kennis met 40 miljoen investeringen van de Vlaamse overheid in maritieme O&O-infrastructuren omtrent offshore energie, mariene robotica, kustbescherming, enz.

Check hier onze promotie video!

Context

Deze clustertour is een onderdeel van de TCI Conferentie, een organisatie van TCI Network. Elk jaar wordt een andere regio geselecteerd als trekker van het event.  Voor de 22ste editie werd Vlaanderen, met Antwerpen als host-locatie gekozen.  De uitwerking van het programma gebeurt in een samenwerking tussen FIT en VLAIO. 

TCI Network is het toonaangevende wereldwijde netwerk van organisaties en professionals met een diepgaande expertise rond clusters.  In het netwerk staat samenwerking in een unieke open, flexibele en praktische context centraal om zo alle betrokken partijen vooruitgang te laten boeken in de uitvoering van hun innovatie en clusterbeleid.  

Doelgroep

De TCI conferentie trekt jaarlijks een 350-tal deelnemers aan van over gans de wereld. Het publiek is divers en bestaat uit publieke en private organisaties en professionals met ruime expertise in clusterbeleid en –management.  Beleidsmakers, overheden, kennisinstellingen, clusterorganisaties, … komen samen om hun kennis en expertise te delen in een open en dynamische context. Uiteraard zijn andere stakeholders en ondernemers ook welkom!

Wanneer

De conferentie vindt plaats van 8 oktober t.e.m. 10 oktober 2019. De clustertours gaan door op de eerste dag, namelijk 8 oktober 2019.

Waar

De tour vertrekt per kantoorbus vanuit het Flanders Meeting & Convention Center FMCCA (Elisabeth Center, Koningin Astridplein 20, Antwerpen), maar het is mogelijk om aan te sluiten om 10 uur in het havengebouw van Oostende (Slijkensesteenweg 2). 

Programma

08:30 uur: vertrek van FMCCA, naar Oostende
Introductie (in de bus): Offshore duurzame energieontwikkelingen in België door Ann Overmeire, community manager Blauwe Cluster

10:00 - 10:45: Welkom koffie en presentaties (Haven Oostende, Slijkensesteenweg 2)

  • De Blauwe Cluster: samenwerking voor blauwe groei in Vlaanderen door Caroline Ven, CEO van de Blue Cluster
  • Rol van de haven van Oostende in de offshore-ontwikkeling door Dirk Declerck, CEO van de haven van Oostende

10:45 - 11:30: Rondrit per bus op de REBO offshore wind terminal

REBO Terminal Oostende

11:30 - 12:00: Bezoek aan offshore windontwikkelaar Parkwind (tbc)
Indien mogelijk (tbc): bezoek van een offshore wind installatie schip van DEME

12:00 - 13:30: Lunch (Deschildre Streekproducten, Vismijnlaan 42, Oostende)
Tijdens de lunch kan je gratis deelnemen aan de matchmaking georganiseerd door Enterprise Europe Network. Registratie via https://tci2019antwerp.b2match.io/

13:30 - 14:45: Wandeling naar het strand met zicht op het Blue Accelerator offshore testplatform, met daarna bezoek aan offshore windontwikkelaar Otary

14:45 - 15:30: Bezoek aan het Marien Station Oostende met het Marien Robotica Centrum van het Vlaams Instituut voor de Zee

15:30 - 15:45: Transfer naar GreenBridge (Wetenschapspark 1, Oostende) waar ook het nieuw Maritiem Onderzoekscentrum van de Vlaamse overheid zich bevindt.

15:45 - 16:30: Versnaperingen
Presentatie van het GreenBridge incubatie centrum & wetenschapspark met focus op blauwe groei (Noémie Wouters, CEO GreenBridge)

16:30 - 18:00: Terugrit naar Antwerpen, FMCCA

Inschrijven

Om deel te nemen aan de Coastal Marine Tour, moet je registreren voor de TCI Conferentie. Een dagticket voor 8 oktober kost 500 €. Je kan er ook voor opteren om de dagen daarop deel te nemen aan de conferentie in Antwerpen. Leden van de Blauwe Cluster kunnen inschrijven aan het voordeeltarief voor TCI members. Contacteer Ann Overmeire voor meer informatie. 

Participatie aan de matchmaking tijdens de lunch is gratis. Je moet hiervoor apart registreren via https://tci2019antwerp.b2match.io/

Check hier de video over De Blauwe Cluster!