Webinar
Datum: 
dinsdag 16 februari 2021 - 13:00 t/m 15:00
Info:
Afgelopen
dinsdag 16 februari 2021 - 13:00 t/m 15:00

Welke rol kan offshore windenergie vervullen bij de realisatie van de Vlaamse klimaatambities? Maak kennis met de visie van bedrijven, instellingen en beleidsmakers tijdens dit boeiende debat. 

De huidige 8 windmolenparken in het Belgische gedeelte van de Noordzee zijn goed voor een totaal geïnstalleerd vermogen van 2.262 MW. Vanaf 2021 zullen ze ongeveer 8 TWh hernieuwbare energie per jaar produceren en zo in de elektriciteitsbehoeften van ongeveer 2,2 miljoen gezinnen voorzien.

Offshore windenergie lijkt dus een interessante piste om de energietransitie te realiseren. Wat is er allemaal mogelijk? Met welke uitdagingen worden bedrijven geconfronteerd? En hoe kunnen beleidsmakers hier een duwtje in de rug geven? 

Schrijf je in voor de workshop 'Energy Encounters - Offshore Wind' van EnergyVille op 16 februari 2021 en diverse actoren uit de sector geven antwoord op al jouw vragen. 

Programma

13:00 Verwelkoming
Federaal Minister van Energie Tinne Van der Straeten en Vice-eersteminister en Minister van Justitie en Noordzee Vincent Van Quickenborne
13:10 Offshore in het recente EnergyVille-scenario voor België
Frank Meinke-Hubeny (VITO/EnergyVille)
13:20 Belgisch perspectief - Wat is er mogelijk in de Belgische wateren? 
Ann Overmeire (De Blauwe Cluster)
13:45  Korte presentaties van bedrijven en de uitdagingen waar ze mee geconfronteerd worden bij de uitrol van offshore wind
Markus Berger (elia); Nathalie Oosterlinck (DEME); Christophe Dhaene (Belgian Offshore Cluster); Hans Leerdam (Engie); François Van Leeuw (Parkwind); en Thierry Aelens (Norther)
13:55 Paneldiscussie: Grootste uitdagingen voor PV in de Belgische setting? Kansen voor Belgische actoren? Hoe kan beleid de verandering versnellen en de lokale actoren ondersteunen?
Moderator: Luc Pauwels (VRT)
14:45 Conclusies
15:00 Einde van het programma

Praktisch

Het volledige programma wordt live gestreamd en de deelnemers kunnen via een live Q&A vanop afstand deelnemen aan het debat. De voertaal van het event is Engels.

Deze workshop maakt deel uit van een reeks van vier sessies rond (hernieuwbare) energie. Meer info over de andere sessies vind je hier.