Webinar
Datum: 
donderdag 10 december 2020 - 10:00 t/m 12:30
Info:
Enkel voor leden
Eigen activiteit
donderdag 10 december 2020 - 10:00 t/m 12:30
Voeg toe aan kalender

Op 3 april 2020 organiseerde De Blauwe Cluster een eerste informatieve sessie rond ecosysteembenadering. Die sessie heeft heel wat vragen losgemaakt. Daarom heeft de Blauwe Cluster een white paper “Aan de slag met de ecosysteembenadering in de blauwe economie” opgesteld.

Tijdens de eerste infosessie rond ecosysteembenadering bleek dat heel wat bedrijven nog worstelen met vragen zoals: ‘Hoe kan een ecosysteembenadering meegenomen worden in het economische verhaal?’, ‘Welke tools zijn reeds beschikbaar?’, ‘Welke extra ondersteuning is nodig om een ecosysteem benadering toepasbaar te maken?’

De white paper “Aan de slag met de ecosysteembenadering in de blauwe economie” probeert een antwoord te geven op enkele van deze vragen en is een eerste stap om ondersteuning te bieden binnen de transitie naar een blauwe economie die verder groeit volgens de principes van een ecosysteembenadering. 

Centraal in dit document wordt het concept van een EA-ladder voorgesteld als tool om de ecosysteembenadering in de praktijk te brengen, zowel op niveau van projectmatige initiatieven als op niveau van strategische bedrijfsvoering.

Om de white paper verder te verfijnen, hebben we jullie input nodig. Daarom nodigen we alle leden-bedrijven uit om onze bevraging rond ecosysteembenadering in te vullen. Op die manier willen we garanderen dat het document inspeelt op jullie noden en ambities.  

Het uiteindelijke concept willen we vervolgens aftoetsen bij een beperkte groep van bedrijven. Hiertoe organiseren we een taskforce op 10 december van 10u tot 12u30. Deze taskforce zal het format aannemen van een werkgroep waarin een 10-tal bedrijven een interactieve discussie aangaan rond de white paper. 

Programma

  • 10u00 - Toelichting white paper "Aan de slag met de ecosysteembenadering in de blauwe economie" 
  • 10u30 - Interactieve discussie
    • Checklist vragen en stellingen rond de EA-ladder
    • Generieke voorbeelden van EA: theorie en praktijk
    • Algemene voorwaarden in relatie tot noden, ambities, beleid en onderzoek
  • 12u00 - Next steps
  • 12u30 - Einde

Na afloop van de taskforce moet beslist worden of er zal overgegaan worden tot publicatie van de white paper en welke volgende stappen nodig zijn om de EA-ladder uit te rollen.

Deelnemen

Deze taskforce is enkel toegankelijk voor leden-bedrijven. Het aantal deelnemers wordt beperkt tot 20 zodat we de discussie optimaal kunnen voeren in 2 groepen van 10.

Deelnemers ontvangen een week voor de workshop de volledige white paper en de voorbereidende documenten. Inschrijven kan via het online formulier tot 1 december.