Webinar
Datum: 
donderdag 15 oktober 2020 - 14:00 t/m 16:00
Info:
Enkel voor leden
Eigen activiteit
donderdag 15 oktober 2020 - 14:00 t/m 16:00
Voeg toe aan kalender

De nieuwe concessiezones voor offshore windmolenparken komen eraan. Het marien ruimtelijk plan maakt integratie van zeevoeding met energieproductie in deze zones mogelijk. De voorbereiding van de aanbestedingsprocedures is ondertussen gestart. Zullen multi-use initiatieven meer slaagkansen hebben? Zullen de offshore energiesector en de aquacultuursector elkaar tijdig vinden om partnerschappen op te zetten?

Met deze taskforce wil de Blauwe Cluster alvast beide sectoren dichter bij elkaar brengen en de temperatuur voelen bij zowel overheid, bedrijven als kennispartners om de stap naar meervoudig gebruik op zee te zetten. Op operationeel vlak zijn er alvast win-winsituaties te creëren. Denk maar aan gedeelde diensten zoals monitoring, vaarbewegingen, onderhoud, communicatie, security, etc. Staan we op technologisch vlak voldoende ver om grote commerciële aquacultuur in de offshore windparken uit te rollen? Of lopen we aan tegen niet-technologische uitdagingen? 

Sprekers

Aan de hand van enkele keynote presentaties en pitches proberen we inzicht te krijgen in de uitdagingen én opportuniteiten die beide sectoren zien rond de integratie van aquacultuur in de offshore windparken. We kijken ook even over de grens hoe de Community of Practice in Nederland diverse stakeholders samenbrengt en laat samenwerken om medegebruik op zee mogelijik te maken.

Ook bij ons wordt deze samenwerking verkend via tal van innovatieprojecten. Sommige projecten staan nog in de startblokken, maar de eerste resultaten worden hier al gedeeld en ervaringen uitgewisseld.

Debat

We sluiten af met een debat rond de rol van overheidsdiensten in de realisatie van multi-use op zee. Hoe ver gaan verantwoordelijkheden, stoppen ze aan de grens? Moeten we leren van elkaar of de krachten bundelen?

Kortom, heel wat boeiende materie waarmee we onze leden en partners uit de offshore energie, aquacultuur en visserij warm willen maken (ontwikkelaars, constructeurs, toeleveranciers, dienstverleners,...).  

Programma

14u00    Introductie (Lien Loosvelt, De Blauwe Cluster)

14u10    Multi-use in de nieuwe offshore windmolenparken (Hugo Canière, Belgian Offshore Platform)

14u25    Windpark Borssele als proeftuin voor multi-use  (Nico Buytendijk, Nederlands Ministerie van Economische Zaken en Klimaat)

14u40    Pitches uit de praktijk

  • Meervoudig gebruik van ruimte voor energieproductie (Tine Boon, Tractebel)
  • Maricultuur in de bescherming van kustgebieden en offshore structuren (Ivan Rocabado, Haedes) 
  • Piloottest met aquacultuur en natuurrestoratie in windpark (tbd, Universiteit Gent)
  • Veilige, duurzame en grootschalige kweek van zeewier in offshore windparken (Bert Groenendaal, AtSeaNova)

15u20    Panelgesprek: de rol van beleidsmakers en overheid om multi-use van de Noordzee te ondersteunen wordt als centraal thema voorgelegd aan onze panelleden:

  • Jan Hensmans (Directie Energie, FOD Economie - BE)
  • Kim Meeuws (Kabinet Staatssecretaris voor de Noordzee - BE)
  • Nathalie Scheidegger (Ministerie Landbouw, Natuur en Voedselveiligeheid - NL)

15u40    Conclusies en vooruitblik (Marijn Rabaut, De Blauwe Cluster)

 

Praktisch

Deze infosessies zijn gratis voor de leden van De Blauwe Cluster en voor speciale genodigden. Ben je (nog) geen lid van De Blauwe Cluster, dan betaal je € 150 voor deze taskforce.

De taskforce wordt ingericht als een webinar en kan hierdoor enkel online gevolgd worden. Onze sprekers en panelleden zullen fysiek aanwezig zijn in BlueBridge zodat we jullie vragen letterlijk in de groep kunnen gooien.

Inschrijven kan tot en met 9 oktober via het online registratieformulier. Na bevestiging per mail, ontvang je de link naar het webinar.