Blik op onze leden

Heel wat van onze leden zijn in meerdere of mindere mate bezig met aquacultuur: ze zetten relevante initiatieven of projecten op, brengen specifiek producten voor deze sector op de markt of zijn geïnteresseerd om ook binnen de aquacultuur activiteiten op te zetten. We gaan hier graag even dieper op in.

1. Initiatiefnemers

Heel wat bedrijven beseffen maar al te goed dat aquacultuur in de toekomst een belangrijke rol kan spelen in onze voedselvoorziening. Dat geldt zeker voor Colruyt, dat voor de kust van Nieuwpoort een grootschalige zeeboerderij wil neerzetten. De bedoeling is daar in eerste instantie Belgische mosselen te gaan kweken, maar de kweek van oesters en zeewieren wordt ook onderzocht.

Verder heb je ook Brevisco, dat zich inzet voor duurzame visserij en aquacultuur voor de Belgische kust. Het bedrijf streeft naar een zo kort mogelijke keten tussen producent en consument, en werkt actief mee aan heel wat innovatieve projecten rond deze thema's. Met het 'Nearshore Mussel Project' sleepten ze onlangs een Blue Innovation Award in de wacht. 

Daarnaast heb je ook nog heel wat andere leden die via onze projecten betrokken zijn bij aquacultuurinitiatieven. We verwijzen in dit verband graag door naar onze projectenpagina.

2. Productontwikkelaars

Nieuwe technologie ontwikkelen is heel duur, maar gelukkig zijn er toch bedrijven die de moeite nemen om specifieke producten op de markt te brengen. Zo biedt staalproducent Bekaert onder andere stalen netten voor viskwekerijen aan. Deze netten uit roestvrij staal moeten beduidend minder gereinigd worden dan andere vergelijkbare netten, wat ook goed voor de vissen is.

Textielproducent Sioen Industries biedt heel wat oplossingen voor diverse mariene toepassingen aan. Het gaat hierbij onder andere om technisch textiel voor kooien voor de viskweek en technisch textiel waarop zeewier gekweekt kan worden. De producten worden op maat van de markt ontwikkeld en zijn van de hoogste kwaliteit.

AtSeaNova legt zich volledig toe op het ontwerp, de bouw en de verkoop van turnkey zeewierinstallaties over de hele wereld. Binnen die context hebben ze een aantal unieke producten voor de zeewierteelt ontwikkeld. Hun productgamma omvat een brede waaier aan netten, touwen en andere textielsubstraten.

3. Spillover-effect

Aquacultuur biedt ook heel veel opportuniteiten voor bedrijfen die momenteel (nog) niet actief zijn in de sector. De technologie die in bepaalde sectoren gebruikt wordt, kan ook van nut zijn in de aquacultuur. Wel kan het natuurlijk zijn dat er eerst een aantal aanpassingen aan bestaande producten moeten gebeuren.

Binnen het kader van multi-use worden actoren in diverse sectoren aangemoedigd om op dezelfde ruimte meerdere activiteiten te ontplooien. Een voorbeeld is aquacultuur in offshore windparken. Op die manier kunnen heel wat leden van De Blauwe Cluster (vb. consultancy, logistiek, toeleveranciers, windparken) actief betrokken worden in initiatieven rond aquacultuur en nieuwe business ontwikkelen.

De Blauwe Cluster organiseert regelmatig workshops, taskforces en seminaries om bedrijven uit diverse sectoren samen te brengen en samenwerkingsverbanden op te zetten. Tijdens onze recente taskforce rond multi-use hebben we heel wat potentiële partners voor de aquacultuur geïdentificeerd.

Interesse

Heb je de smaak te pakken en wil je ook iets op poten zetten in de aquacultuursector? Of heb je eerder belangstelling om mee te werken aan een werkgroep rond dit thema? Laat het ons weten!