Duur en niet duurzaam
Voor optimale kustbescherming zijn menselijke ingrepen bijgevolg een must. Dat gebeurt vandaag op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door het opspuiten van zand (zandsuppletie) ter verbreding van het strand. Een effectieve, maar helaas ook vrij dure maatregel omwille van het onderhoud: na stormweer moet het weggespoelde zand weer worden aangevuld.
Golfbrekers (of strandhoofden) zijn dan weer effectief in het afremmen van de waterstromen. Ze helpen bovendien het meegereisde zand sneller bezinken, zodat de strandzone richting zee kan aangroeien. Alleen doen ze ook de kustlijn eroderen.
Dijken, al sinds de Romeinen een goede menselijke buffer tegen stormgeweld, hebben dan weer de keerzijde dat ze de natuurlijke aanvoer van duinzand naar het strand verstoren. En dat terwijl we moeten streven naar een zo optimaal mogelijk evenwicht in het natuurlijke kustmilieu.
Samenwerking tussen industrie en onderzoek
Kortom, de mens heeft zich met de kennis die voorhanden was al eeuwenlang weten te wapenen tegen het geweld van de zee. Maar de huidige uitdagingen rond klimaatverandering en kusterosie vragen om nieuwe, innovatieve oplossingen voor efficiënte kustverdediging. Oplossingen die idealiter ook de natuur betrekken, zodat we niet alleen de mens beschermen, maar ook de biodiversiteit op het strand en in de zee.
Maar wat zijn die oplossingen? Om daar een adequaat antwoord op te bieden, werkt speerpuntcluster De Blauwe Cluster intensief samen met verschillende partners: onderzoekers, studiebureaus en bedrijven gespecialiseerd in waterbouw, visserij, textiel, biomaterialen, sensoren, monitoring ...