Autonomer op water
Connectiviteit en vlot dataverkeer vormen de focus van het SSAVE-project, een samenwerking tussen op het eerste gezicht misschien weinig evidente partners. Zoals de Koninklijke Militaire School en IMEC. Maar het is net die ongebruikelijke kruisbestuiving die tot opmerkelijke resultaten kan leiden.
SSAVE wil methodes en technologieën ontwikkelen die veilige connectiviteit en internettoegang garanderen. Verder bekijken de partners hoe sensordata efficiënt kunnen worden uitgewisseld. Door dit alles willen ze schepen op zee en binnenwater autonomer maken.
Via het project Shore Supported Navigation (SSN) wordt reeds een pilootproject uitgevoerd om een vaartuig met gereduceerde bemanning en met een kapitein aan land te laten varen tussen Zeebrugge en Antwerpen.
Schoner op water
Een andere focus is schonere scheepvaart, met boten die minder of zelfs niets uitstoten. Het innovatieve zit hier in het ontwikkelen van koolstofarme brandstoffen en alternatieve aandrijftechnologieën. Om een significante reductie in de CO2 uitstoot van de schepen te bereiken, worden er volop proeven verricht met groene waterstof en afgeleide producten daarvan, zoals methanol of ammoniak.
Nog heel wat technische kwesties en economische vraagstukken dienen opgelost te worden, zoals de kostenefficiënte productie van waterstof uit hernieuwbare energie, de veilige opslag ervan op schepen, het aanpassen van de motoren, het bouwen van tankfaciliteiten, enz. In afwachting hiervan wordt de schadelijke uitstoot van fijn stof, zwavel en stikstofdioxide verminderd door de schepen uit te rusten met filters, of varen ze (deels) op LNG.