De Europese Unie zet maximaal in op innovatieve toepassingen van de vijfde generatie mobiele netwerktechnologie. Binnen dit kader heeft het internationale onderzoeksproject ‘5G-Blueprint’ een Europese subsidie van € 10 miljoen in de wacht gesleept.

5G-Blueprint is een publiek-private samenwerking met 28 partners in Nederland, Vlaanderen, Zwitserland en Tsjechië. Binnen het project bundelen overheid, bedrijven en academische instellingen de krachten om de efficientië van de toeleveringsketen te verhogen door voer- en vaartuigen op afstand te besturen. Daarbij wordt er een beroep gedaan op nieuwe 5G-technologie.

Het uiteindelijke doel is de bereikbaarheid van de havens langs de Westerschelde te verhogen. Het project zal ook een positieve impact hebben op de tewerkstelling en de concurrentiepositie. De resultaten van het project zullen bovendien als blauwdruk kunnen dienen om op afstand bediende voer- en vaartuigen uit te rollen in andere gebieden en sectoren.

Het project gaat op 1 september 2020 van start en heeft een looptijd van drie jaar. De Europese subisidie kadert binnen het programma 'Horizon 2020'. De Vlaamse partners in het project zijn Telenet, imec, Be-Mobile, Vlaams Departement voor Mobiliteit en Openbare Werken, Room40, Port of Antwerp, Nxtport, Eurofiber, Seafar, Toyota Motor Europe en Transport Joosen.

Ook lid worden?

De Blauwe Cluster werd erkend door de Vlaamse overheid als zesde Vlaamse speerpuntcluster. Om optimaal van de unieke diensten van de cluster gebruik te maken en voor de verdere uitbouw van uw netwerk is lid worden een troef.