Transport over water is de slagader van de wereldwijde economie. Simulatoren maken het mogelijk om complexe, real-life situaties in de maritieme sector in te oefenen. Voor een goede opleiding van moderne zeevarenden zijn ze dan ook essentieel. 

In het kader van het MISSIM-project investeert Antwerp Maritime Academy sterk in nieuwe simulatoren die de diverse functionele onderdelen van een schip zo realistisch mogelijk nabootsen. De al bestaande infrastructuur wordt uitgebreid met twee brugsimulatoren, een machinekamersimulator en een ruimte waarin het gebruik van elektronische kaarten en communicatie tussen schepen en de wal ingeoefend kan worden.

Het nieuwe simulatorenpark bereidt zeevarenden op die manier voor op situaties die ze in de praktijk hopelijk nooit zullen meemaken, maar waar ze wel klaar voor moeten zijn. Al deze apparatuur wordt bovendien onderling met elkaar verbonden, wat resulteert in een unieke opstelling voor West-Europa.

Dit project heeft een totale kostprijs van € 7.990.240,00. De helft daarvan wordt gedragen door de Europese Commissie via REACT EU / EFRO. Antwerp Maritime Academy neemt het resterende bedrag voor haar rekening. 

Workshop

Wil je graag meer te weten komen over simulatoren en het MISSIM-project in het bijzonder? Neem dan op 28 oktober deel aan MASS Think Tank & Science for Sailing II. Tijdens dit event kan je deelnemen aan twee workshops met als thema:

  • het NOVIMAR-project en de reis van de Prism Courage 
  • gebruik van simulatoren en het MISSIM-project. 

Dit event, dat georganiseerd wordt door de Koninklijke Belgische Redersvereniging en Antwerp Maritime Academy, vindt plaats in de gebouwen van Antwerp Maritime Academy, Noordkasteel Oost 6, 2030 Antwerpen. 

Ook lid worden?

De Blauwe Cluster werd erkend door de Vlaamse overheid als zesde Vlaamse speerpuntcluster. Om optimaal van de unieke diensten van de cluster gebruik te maken en voor de verdere uitbouw van uw netwerk is lid worden een troef.