Een energieponton dat met energie opgewekt door wind- en zonne-energie, op duurzame manier drinkwater produceert en verder de elektriciteitsvoorziening kan verzorgen werd hierbij uitgebreid toegelicht.

 

De bedoeling is om in havens de water- en elektriciteitsvoorziening te garanderen voor vaartuigen vanuit slimme, duurzame energiezuinige pontons. Ook voor eilandtoepassingen is er al reeds grote belangstelling getoond in het buitenland, onder andere de Salomonseilanden en Tahiti worden genoemd. Door het gebruik van dieselgeneratoren te vermijden kan per ponton jaarlijks de CO2 uitstoot met 176T worden gereduceerd.

Yvon Timmerman van BPS

Het energieponton, geïntegreerd in een 40-foot container (wat transport vereenvoudigd) heeft 6 windturbines met verticale assen, 90 m² aan zonnepanelen en een waterzuiveringsinstallatie met een capaciteit van 30.000l aan boord. Verder kan de nog eventuele overtollige energie worden opgeslagen in een 74 kWH batterij opstelling. De opgewekte energie 30kWh is vergelijkbaar met de behoefte van 10 huishoudens. Dit alles werd gerealiseerd door op een ingenieuze manier maximaalgebruik te maken van standaard componenten. BPS weet zo de kostprijs van het ponton tot een maximum te beperken. Zowel de gebruikte technologie voor het synchroniseren van de turbines, alsook het model van het ponton werden gepatenteerd.

Het prototype energieponton zal vier tot zes maanden op de kade van het Zeewezendok te Oostende uitgebreid getest worden om het ontwerp verder te finetunen. In een tweede fase wordt het energieponton te water gelaten in de Hellevloetsluis (NL), gekoppeld met een tweede ponton dat reeds in aanbouw is.

Dit project is mede tot stand gekomen dankzij de steun van het VLAIO en maakt op dit ogenblik deel uit van het PECS Interreg 2 Zeeën project (Ports Energy and Carbon Savings) onder leiding van de haven van Oostende.

En wat brengt de toekomst? Met diverse leads in Europa en diverse eilanden breekt een volgende fase aan voor BPS: het industrialiseren en het uitwerken van een commercieel traject om deze duurzame oplossing ook economisch duurzaam te maken. De ROI voor een energieponton wordt op dit ogenblik ingeschat op 4 tot 7 jaar. Ook de toepassing voor de productie van drinkwater, met modulaire onshore units aan de kust is een piste die verder wordt onderzocht.

Ook lid worden?

De Blauwe Cluster werd erkend door de Vlaamse overheid als zesde Vlaamse speerpuntcluster. Om optimaal van de unieke diensten van de cluster gebruik te maken en voor de verdere uitbouw van uw netwerk is lid worden een troef.