De Blauwe Cluster was verantwoordelijk voor het Oceans-gedeelte op G-STIC 2020. Naast twee interessante deepdives stond ook de uitreiking van de Blue Innovation Awards op het programma.

Dit jaar vond G-STIC plaats van 26 tot 28 oktober 2020 in de Gare Maritime in Brussel. Binnen het kader van de geldende coronamaatregelen werd het evenement volledig online uitgezonden. Ook al was er maar een heel beperkt aantal mensen ter plaatse aanwezig, toch was het evenement een groot succes dankzij de grote internationale belangstelling online.

The future of ports and energy hubs (dinsdag 27 oktober)

Tijdens deze sessie gingen Marc Nuytemans (CEO De Blauwe Cluster), Piet Opstaele (Port of Antwerp), Marjolein Van Noort (European Network of Maritime Clusters), Nathalie Oosterlinck (DEME) en Laurent Remy (Fluxys) dieper in op het belang van havens voor de energietransitie en andere aanverwante thema's. 

Foto's: © G-STIC & De Blauwe Cluster  

The Blue Innovation Awards (dinsdag 27 oktober)

Inspirerende projecten in de blauwe economie werden in de schijnwerpers geplaatst tijdens de eerste editie van de Blue Innovation Awards. De winnende projecten waren: Nearshore Mussel Project (Brevisco), Dual-Fuel Hydrogen Engine (BeHydro), Coastbusters (ILVO, DEME, Jan De Nul, SIOEN Industries en VLIZ) en de renovatie van de zeedijk van Westende (Gemeentebestuur Middelkerke en MDK).

Foto's: © G-STIC & De Blauwe Cluster 

Co-creating Blue Innovation (woensdag 28 oktober)

Hoe creëer je maatschappelijk draagvlak voor cocreatieprojecten op zee? Dit interessante onderwerp werd uitgebreid besproken door Virginijus Sinkevičius (Eurocommissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij), Alexander D'Hooghe (ORG), Andreea Strachinescu (DG MARE), Ann-Katrien Lescrauwaet (VLIZ) en Philippe De Backer (ex-minister van de Noordzee). Moderator van dienst was Marijn Rabaut (De Blauwe Cluster). 

Foto's: © De Blauwe Cluster 

Over G-STIC 2020

G-STIC (Global Sustainable Technology & Innovation Community) organiseert jaarlijks een reeks internationale conferenties rond technologische innovaties die kunnen helpen om de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties te realiseren. Deze reeks van conferenties werd in 2020 voor de vierde keer georganiseerd.

Ook lid worden?

De Blauwe Cluster werd erkend door de Vlaamse overheid als zesde Vlaamse speerpuntcluster. Om optimaal van de unieke diensten van de cluster gebruik te maken en voor de verdere uitbouw van uw netwerk is lid worden een troef.