In de VS is windenergie goed voor 5% van de energiemix, maar de verwachting is dat dit tegen 2030 zal toenemen naar 20%. Offshore windenergie zal daar een belangrijk deel van uitmaken. Reden genoeg voor De Blauwe Cluster om samen met onze leden de opportuniteiten ter plaatse te gaan bekijken binnen het kader van de beurs IPF.

Het International Partnering Forum (IPF) van het Business Network for Offshore Wind is een van de belangrijkste beurzen in Amerika op het vlak van offshore wind. De Blauwe Cluster is niet alleen met een stand op deze beurs aanwezig, maar organiseert ook een echte groepszakenreis binnen het kader van het hele gebeuren.

HIeronder lees je meer over onze belevenissen in de VS. 

Zaterdag 21 augustus

Vandaag zijn we rond de middag samen met onze leden naar de VS vertrokken. In de vroege namiddag (lokale tijd) zijn we dan aangekomen in Washington. Ondanks de moeilijkheden om de VS binnen te geraken - niet iedereen kon vertrekken, en enkele van onze delegatieleden kregen pas de avond voor vertrek groen licht  - zijn er toch heel wat Belgische bedrijven vertegenwoordigd op deze missie. Het gaat daarbij meer bepaald om 24Sea; Belgian Offshore Cluster; Citymesh; IMDC; Jan De Nul; Manora; Marlinks; OCAS; Sarens; en Smulders. 

Zondag 22 augustus

Na het ontbijt zijn we met de trein naar Richmond gereden om daar in de Can Can Brasserie van een executive welcome luncheon te genieten. Vervolgens trokken we met de bus naar Virginia Beach om daar in te checken in ons hotel. HIer begon het eigenlijke programma van het International Partnering Forum met een Tour Gala aangeboden door de stad Virginia Beach, Dominion Energy, de staat Virginia en de Hamton Roads Alliance.

Maandag 23 augustus

Vandaag verkennen we de haven van Norfolk en Portsmouth per boot. Na het ontbijt vertrekken we met de bus naar het startpunt in Norfolk. Tijdens de tocht wordt er een lunch aan boord geserveerd. In de vroege namiddag keren we dan per bus terug naar Richmond. Na het inchecken in het hotel staat er nog een avondactiviteit gepland: een receptie door de gouverneur van Virginia in de Virginia Executive Mansion.  

Dinsdag 24 augustus

Op het programma van vandaag stonden meetings met twee toonaangevende Amerikaanse energiebedrijven: Avangrid en Dominion Energy. Daarnaast hebben we ook onze stand opgezet op de beurs. Al zeggen we het zelf, het eindresultaat mag er best wezen. Verder was er nog een verwelkoming in de beurshal, en ten slotte trakteerde Dominio Energy ons nog op een welkomstreceptie in de buitenlucht op Kanawha Plaza. 

Woensdag 25 augustus

Vandaag ging de beurs officieel open. Onze delegatieleden konden eerst genieten van een lekker ontbijt in de beurshal, en hadden daarna heel wat gesprekken met potentiële klanten en partners. In de late voormiddag hebben we dan op de Innovation Stage een presentatie gegeven rond de Europese toeleveringsketen voor offshore wind. In de loop van de dag werd in het kader van de ELBE Alliance een Memorandum of Understanding ondertekend met het Business Network of Offshore Wind, de organisatie achter IPF. Ook de gouverneur van Virginia kwam even langs op onze stand. 's Avonds stonden verder nog diverse recepties op het programma.

Donderdag 26 augustus

Ook de tweede dag van de beurs was een groot succes. Gedurende de dag kwamen er heel wat bezoekers langs op onze stond. In de namiddag verzorgden we samen met onze Spaanse partners binnen het project ELBE Plus de workshop 'ELBE Alliance – Innovative European Technologies for Floating Wind''. In de late namiddag werd de beurs dan officieel beëindigd met een afsluitende receptie in de registratielobby. 

  • Workshop 'ELBE Alliance - Innovative European technologies for Floating Wind'

Vrijdag 27 augustus

De beurs zit erop! Vandaag keerden we dan ook met de trein terug naar Washington DC. Na aankomst was er in de namiddag wat vrije tijd voor sightseeing. Vervolgens stond er 's avonds nog een receptie op het programma in de residentie van de Belgische ambassadeur in Amerika. Die kon er jammer genoeg zelf niet bij zijn, maar we werden waardig ontvangen door Jan De Pauw, de Deputy Chief of Mission.

Zaterdag 28 augustus

Na een laatste nacht in het Phoenix Park Hotel zit onze groepszakenreis erop. In de loop van de dag keren de meeste delegatieleden per vliegtuig terug naar huis. We bedanken alle deelnemers graag voor hun deelname aan deze heel interessante en geslaagde missie.

Achtergrond

De groepszakenreis en de deelname aan IPF kaderen binnen het project ELBE Plus, dat Europa op de kaart wil zetten als de technologische en industriële wereldleider in blauwe energie.

Voor de organisatie van de missie en de beursdeelname kon De Blauwe Cluster bovendien rekenen op ondersteuning vanuit Flanders Investment & Trade (FIT). 

Ook lid worden?

De Blauwe Cluster werd erkend door de Vlaamse overheid als zesde Vlaamse speerpuntcluster. Om optimaal van de unieke diensten van de cluster gebruik te maken en voor de verdere uitbouw van uw netwerk is lid worden een troef.