Sinds 2017 onderzoeken zeven Vlaamse bedrijven (Belwind, C-Power, Colruyt Group, Sioen, DEME, Lobster Fish, Brevisco) samen met UGent, ILVO en OD Natuur de mogelijkheden tot innovatieve kweektechnieken voor schelpdieren en zeewier, efficiënt ruimtegebruik van de Belgische Noordzee en de ontwikkeling van een markt voor nieuwe mariene streekproducten. Met de oogst van de mosselen in de testzones van Noordzee Aquacultuur (deelprojecten EDULIS en Value@Sea) is het moment aangebroken om een tussentijdse balans op te maken. Op de hoofdzetel van Colruyt Group in Halle vertelden de betrokken partners welke lessen ze geleerd hebben en hoe ze de toekomst zien. De staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer luisterde aandachtig mee.
De Noordzee is zeer productief en levert aquacultuurproducten van goede kwaliteit
De Belgische mossel blijkt niet te moeten onderdoen voor zijn Zeeuwse concurrent en heeft met 36% tot 39% een hoger vleesgehalte dan andere gangbare mosselen. Bovendien groeien de mosselen bijzonder snel: op 12 maanden bereiken ze een volwaardig formaat, terwijl de Zeeuwse bodemmosselen doorgaans 18-20 maanden nodig hebben. Qua smaak kwam de Belgische mossel ook positief uit de gebruikstesten van Colruyt Group, die de mossel wil vermarkten onder hun (t)huismerk Boni Selection.
De ruwe omstandigheden in de Noordzee werken als stimulans voor technologische innovatie
Meer dan 10 jaar geleden was er al eens een test met mosselen in de windmolenparken, maar 8 meter hoge golven hebben hieraan vroegtijdig een einde gemaakt. Sedertdien beseft men dat het zinloos is om de woeste Noordzee te willen onderdrukken, en is er ingezet op de ontwikkeling van systemen en structuren die meegaan met de dynamiek van de zee. Kweeksystemen die de omstandigheden in de Noordzee doorstaan hebben namelijk meer kans om succesvol geëxporteerd te worden naar andere locaties. De Noordzee als showcase en de rest van de wereld als afzetmarkt is het nieuwe credo.