In Oostende zijn de werken gestart om het strand van Mariakerke op te hogen via zandsuppleties. Vanaf februari is dan ook het strand van Raversijde aan de beurt. Aannemer Jan De Nul heeft heel wat inspanningen geleverd om de werken zo duurzaam mogelijk te laten verlopen.

In de winter gaat er heel wat zand verloren op het strand en in de duinen, onder andere tijdens zware stormen. Om de veiligheid van onze kust te verzekeren, moet dit tekort regelmatig aangevuld worden. Hiervoor doet men traditioneel een beroep op opspuitingen (zandsuppleties).

Duurzame aanpak

Voor de baggerwerken zet Jan De Nul Group in op 100% duurzame biobrandstof. Het resultaat is een veel lagere CO2-uitstoot en een aanzienlijke daling van de hoeveelheid fijn stof die in de lucht terechtkomt. Deze biobrandstof is bovendien gemaakt van oliën uit plantaardige afvalstromen.

Voor de grondwerken op het strand doet Jan De Nul een beroep op heel geavanceerde bulldozers en graafkranen die voorzien zijn van filtersystemen voor uitlaatgassen. Verder kunnen de lokale medewerkers terecht in ecologische werfkantoren die voorzien zijn van uitstekend isolerende materialen alsook een warmtepomp.

Context

De werken in Mariakerke zijn een initiatief van het Agentschap Maritieme Dienstverlening & Kust en maken deel uit van een brede campagne van zandsuppleties verspreid over de Vlaamse kust. Zo volgen er later dit jaar ook nog opspuitingen in de baai van Heist en in kustgemeenten Bredene en Wenduine.

Ook lid worden?

De Blauwe Cluster werd erkend door de Vlaamse overheid als zesde Vlaamse speerpuntcluster. Om optimaal van de unieke diensten van de cluster gebruik te maken en voor de verdere uitbouw van uw netwerk is lid worden een troef.