Binnenkort produceert het Belgische offshore windpark Norther niet alleen duurzame energie, maar ook duurzame zeevoeding. De komende twee jaar gaat men onderzoeken in welke mate het mogelijk is zeewier op grote schaal te telen in een windpark op zee. Deze combinatie van duurzame energie- en voedselproductie past perfect binnen de filosofie van meervoudig ruimtegebruik op zee.

In het Vlaams-Nederlandse Interreg-project 'Wind & Wier' bundelen een aantal bedrijven en kennisinstellingen de krachten om de productie van zeewier significant te verhogen. De partners willen een betrouwbaar zeewierteeltsysteem ontwikkelen dat kan worden ingezet binnen de vele windmolenparken die de Noordzee rijk is. Op die manier wil men inspelen op de stijgende wereldwijde vraag naar zeewier.

Dankzij een unieke samenwerking met het offshore windpark Norther kan het projectconsortium nu aan de slag en gedurende twee jaar de nodige testen doen. Het uiteindelijke streefdoel is een levensvatbare commerciële onderneming te garanderen en op een milieuvriendelijke wijze zeewier te kweken in balans met de natuurlijke omgeving van de Noordzee.

Volgende bedrijven en kennisinstellingen zijn betrokken bij het project: 
Seaweed Harvest Nordsea (NL), AtSeaNova (B), Murre Technologies (NL), GEOxyz (B), Stichting Noordzeeboerderij (NL), Universiteit Gent (B) en HZ University of Applied Sciences (NL).

Ook lid worden?

De Blauwe Cluster werd erkend door de Vlaamse overheid als zesde Vlaamse speerpuntcluster. Om optimaal van de unieke diensten van de cluster gebruik te maken en voor de verdere uitbouw van uw netwerk is lid worden een troef.