Wereldwijd voelen we de impact van de klimaatverandering op onze kusten. De zeespiegel stijgt en het aantal stormen neemt toe. Het ambitieuze project Coastbusters startte daarom een onderzoek naar een natuurgerichte vorm van kustverdediging. Het eindrapport is nu beschikbaar. 

Coastbusters Biogenic reefs, een partnerschap tussen ILVO, DEME, eCoast, Jan De Nul en Sioen, liep van april 2017 tot mei 2020. De focus van het project lag op de aanleg van biogene riffen die het ecosysteem van de kust versterken en zo een bijdrage leveren aan de kustverdediging. Het project werd ondersteund door het Agentschap voor Innovatie en Ondernemerschap (VLAIO) via De Blauwe Cluster.

Onderwaterfoto copyright VLIZ - Sven Van Haelst

 

Biogene riffen kunnen de energie van golven breken en een barrière vormen voor afgeslagen zand. Er werden 3 types ‘biobouwers’ getest: flora (zeegras & zeewier), schelpdieren (mosselen & oesters) en kokerwormen. Biobouwers zijn organismen die een positief effect hebben op de natuurlijke processen en de dynamiek van ons kustsysteem.

De samenwerking tussen industrie en wetenschap zorgde voor een intensieve kruisbestuiving met nieuwe inzichten, materialen en installatietechnieken als resultaat. Onze Vlaamse aanpak rond deze uitdagende natuurgerichte aanpak heeft ook heel wat internationale interesse gewekt.

Verdere stappen

Dit Coastbusters-project heeft ook de aanzet gegeven voor een heleboel nieuwe onderzoeksvragen en de ambities aangescherpt. Een vervolg op dit project kon dan ook niet uitblijven. 

Een nieuw Coastbusters Bivalve reefs (and biomaterials)-project is ondertussen opgestart en werkt verder op het veelbelovende mosselrif. Bij dit nieuwe project is ook het VLIZ betrokken als partner.

Ook lid worden?

De Blauwe Cluster werd erkend door de Vlaamse overheid als zesde Vlaamse speerpuntcluster. Om optimaal van de unieke diensten van de cluster gebruik te maken en voor de verdere uitbouw van uw netwerk is lid worden een troef.