De Blue Innovation Awards zijn een initiatief van De Blauwe Cluster om innovatieve projecten, producten en diensten van bedrijven en overheidsinstanties in de schijnwerpers te zetten. Voor de eerste editie ontvingen we ruim 20 inzendingen waarbij in totaal ruim 30 organisaties betrokken waren.

Op 1 en 2 oktober kregen alle kandidaten de kans om hun project, dienst of product toe te lichten door middel van een presentatie. Vervolgens werden alle inzendingen door de juryleden objectief beoordeeld op basis hun innovatief karakter, marktpotentieel, industriële uitstraling, link met de blauwe economie en link met de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN. 

Genomineerden

De kwaliteit van de inzendingen voor deze eerste editie was erg hoog. Na rijp beraad werden voor elke categorie twee potentiële kanshebbers geselecteerd. We stellen met veel plezier de geselecteerde initiatieven voor elke categorie in alfabetische volgorde aan jullie voor:

Blue Innovation Wave (voor kmo's)

  • Nearshore Mussel Project - Brevisco
  • Real-time Undersea Cable Monitoring - Marlinks

Corporate Blue Innovation Wave (voor grote bedrijven)

  • Dual-Fuel Hydrogen Engine - BeHydro
  • Marine Litter Hunter - DEME

Blue Innovation Swell (voor samenwerkingsinitiatieven)

  • A Hybrid Wave Energy Converter for ports (WEC4PORTS) - IMDC, UPorto, INEGI en ECT
  • Coastbusters -  ILVO, DEME, Jan De Nul, SIOEN Industries en VLIZ

Blue Innovation Captain (voor overheidsinitiatieven)

  • Blue Accelerator - Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij West-Vlaanderen
  • Renovatie van de zeedijk van Westende - Gemeente Middelkerke en Agentschap Maritieme Dienstverlening & Kust

Een overzicht met een korte beschrijving van de initiatieven vind je hier.

Verder verloop

Per categorie worden de geselecteerde inzendingen met een filmpje voorgesteld tijdens G-STIC op dinsdag 27 oktober 2020. Daarna krijgen de kandidaten kort nog even het woord om hun project, product of dienst toe te lichten. Vervolgens wordt de winnaar bekendgemaakt. 

Iedereen die het event online volgt of fysiek bijwoont, krijgt ook de kans om te stemmen op zijn favoriet. Na de uitreiking van de andere categorieën wordt dan de winnaar van de Inspirational Blue Wave (publieksprijs) bekendgemaakt.

We willen graag alle organisaties die een project, product of dienst ingediend hebben, nog eens hartelijk bedanken voor hun deelname.

Ook lid worden?

De Blauwe Cluster werd erkend door de Vlaamse overheid als zesde Vlaamse speerpuntcluster. Om optimaal van de unieke diensten van de cluster gebruik te maken en voor de verdere uitbouw van uw netwerk is lid worden een troef.