De COVID-19-uitbraak zet een nooit geziene druk op onze gezondheidszorg, samenleving en economie. Een veilige heropstart van de werkzaamheden is voor de meeste bedrijven op dit moment een hele uitdaging. Het is namelijk belangrijk dat de strenge voorschriften van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) rond ‘Social Distancing’ worden nageleefd, en dit met respect voor de privacy van de werknemer.

Innovatie en digitalisering zijn cruciaal in tijden van crisis. Daarom zetten we graag in de kijker hoe onze ledenbedrijven aan de slag gaan met innovatieve oplossingen om COVID-19-besmettingen op de werkvloer te voorkomen. De afgelopen weken zijn er verschillende producten op de markt gekomen.

In eerste instantie zijn er hardware-oplossingen zoals een intelligente armband of hanger die alarm slaat wanneer de nodige afstand niet gerespecteerd wordt. Port of Antwerp opteerde voor een bestaande veiligheidsarmband van de firma Rombit waar extra functionaliteiten werden aan toegevoegd (conform WHO en GDR-proof). Deze Covid-armband werd ter beschikking gesteld van een team van operationele medewerkers.  Na een testfase wil men die zo snel mogelijk in een grote oplage op de markt brengen om een veilige opstart van de 1,5 meter-economie te ondersteunen.

Daarnaast stelt de ‘location intelligence’ kmo epic.blue snel en innovatief zijn kennis ten dienste van COVID-19-oplossingen. Het bedrijf uit Leuven lanceerde een software-oplossing die volledig anoniem op bestaande smart devices en wearables geïnstalleerd kan worden: Guardian COVID. Op basis van een innovatieve analyse van Bluetooth-signalen wordt de nabijheid tussen de verschillende werknemers in real-time in kaart gebracht. Zodra de vooraf geconfigureerde afstand niet wordt gerespecteerd, wordt de werknemer hiervan verwittigd.

Flanders Make werkt dan weer mee aan oplossingen voor bedrijven om social distancing in hun processen toe te passen. Binnen die context bieden ze ondersteuning bij het herconfigureren van werkcellen, het infrarood screenen van de lichaamstemperatuur en het bepalen van de positie van operatoren door middel van Ultra Wide Band positionering of 2D-camera’s.

De Vlaamse overheid levert ook heel wat inspanningen om de samenleving door de coronacrisis te loodsen. Zo lanceerde men een oproep om via ‘Vlaanderen Helemaal Digitaaldigitale oplossingen aan te reiken en te delen. Daarnaast kunnen bedrijven die kampen met een acuut probleem ook contact opnemen met deze taskforce.

Op de website van VLAIO vind je verder een up-to-date overzicht van de relevante steunmaatregelen in verband met de coronacrisis.

Ook lid worden?

De Blauwe Cluster werd erkend door de Vlaamse overheid als zesde Vlaamse speerpuntcluster. Om optimaal van de unieke diensten van de cluster gebruik te maken en voor de verdere uitbouw van uw netwerk is lid worden een troef.