Tegenwoordig zoeken we de zee op om even uit te waaien, tot rust te komen en de gezonde zeelucht op te snuiven. We zoeken een (parkeer)plekje langsheen onze 67 kilometer lange kustlijn om vervolgens een ijsje te eten op het strand, met een gocart te rijden op de dijk of toch maar te kiezen voor die stevige wandeling in de duinen. Het lijkt alsof de zee haar enige doel is om ons te entertainen, en dat de enige beweging die we waarnemen deze van eb en vloed is. Schijnt bedriegt, want de zee is al eeuwen het kloppend hart voor mens, economie en natuur. Gelukkig liggen de middeleeuwen al even achter ons, want toen moest je nog een boot nemen naar het eiland Testerep om in Oostende te gaan shoppen. 

De Vlaming weet helaas weinig over de enorme waterwereld die schuil gaat achter de kustlijn. In de tv-reeks 'Rond de Noordzee' verzamelt Arnout Hauben verrassende verhalen op en rond het water, van vroeger en nu. Verhalen over oorlog en strijd met de zee in een schizofrene rol als verbindingsweg en strategische landsgrens. Over economische activiteiten die al even wispelturig zijn als de zee zelf met de teloorgang van de visserij en de komst van de windmolenparken. Over noodlottige superstormen en stranden vervuild door plastiek. De reis van Arnout start in Brugge, over het Kanaal, langs de Engelse oostkust, de Shetland eilanden tot in Noorwegen. Daarna gaat het terug zuidwaarts via Denemarken, de Duitse Kust en Nederland om te eindigen in Antwerpen. 

Vanaf 12 februari kunt u tien weken lang deze avontuurlijke reis volgen op Eén (elke dinsdag om 20u40) of op VRT NU.

Ook lid worden?

De Blauwe Cluster werd erkend door de Vlaamse overheid als zesde Vlaamse speerpuntcluster. Om optimaal van de unieke diensten van de cluster gebruik te maken en voor de verdere uitbouw van uw netwerk is lid worden een troef.