Jaarlijks komt er 5 à 12 miljoen ton plastic afval bij in onze oceanen. Dat is een enorm probleem: niet alleen raken dieren erin verstrikt, plastic breekt ook tergend traag af.

Om dit probleem aan te pakken, is een tweevoudige aanpak noodzakelijk. Enerzijds moeten we ervoor zorgen dat er minder plastic in het water terechtkomt, bijvoorbeeld via sensibilisering van de consument of via oplossingen aan de bron. Anderzijds moeten we innovatieve manieren ontwikkelen om het efficiënt te verwijderen. Een voorbeeld van dat laatste is de Great Bubble Barrier.

Op 13 september bracht een groep van stakeholders gelinkt aan het innovatieproject PLUXIN een plaatsbezoek aan de Great Bubble Barrier in Amsterdam. Daar werden ze opgewacht door Anne Marieke Eveleens en Philip Ehrhorn - de oprichters van de Great Bubble Barrier - en medewerkster Marin van Wetering.

Aansluitend aan het locatiebezoek en een smakelijke lunch met uitzicht op de Great Bubble Barrier gaf Marin van Wetering een presentatie over de geschiedenis, toekomstige ontwikkelingen, plannen en technische details van de installatie. Hierna kregen de aanwezigen ook nog de kans om vragen te stellen.

Geschiedenis

De eerste operationele Great Bubble Barrier werd in november 2019 geplaatst op een van de locaties waar het water vanuit de grachten van Amsterdam de rivier het IJ instroomt. De Bubble Barrier is in opdracht van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en de gemeente Amsterdam gebouwd in het kader van het programma “Amsterdam Clean Water”, dat streeft naar schoon plasticvrij water in Amsterdam.

Hoe werkt de Great Bubble Barrier?

Door een geperforeerde buis op de bodem van de waterweg wordt lucht gepompt, waardoor luchtbellen ontstaan. Die luchtbellen vormen een bellenscherm dat plastic in de hele waterkolom tegenhoudt en naar de oppervlakte verplaatst. De diagonale plaatsing van de Bubble Barrier in de waterweg geleidt plastic vervuiling vervolgens richting de zijkant en in het opvangsysteem.

Dit opvangsysteem wordt tot 3 keer per week geleegd en vangt voorwerpen tot een meter op, gaande van balpennen tot kerstbomen en surfplanken. Naast het vangen van plastic, zorgt de Bubble Barrier ook voor bewustwording bij de passanten – zowel op als naast het water.

Over Pluxin

Jaarlijks drijft er heel wat plastic afval via onze rivieren naar zee, om dan uiteindelijk op het strand of op de zeebodem te belanden. Binnen het project PLUXIN proberen we beter te begrijpen hoe plastic zich horizontaal en verticaal verplaatst in het water, en gaan we op zoek naar hotspots van vervuiling.

PLUXIN wil de Great Bubble Barrier graag bedanken voor het warme welkom en het delen van hun ideeën, alsook Vincent van Dyck van de Haven van Antwerpen voor het organiseren van deze bijeenkomst.

Ook lid worden?

De Blauwe Cluster werd erkend door de Vlaamse overheid als zesde Vlaamse speerpuntcluster. Om optimaal van de unieke diensten van de cluster gebruik te maken en voor de verdere uitbouw van uw netwerk is lid worden een troef.