De duurzame blauwe economie is internationaal aan een sterke opmars bezig. Ook in België wordt het belang van deze sector in toenemende mate erkend. Dat leidt tot groeiende belangstelling vanuit politieke hoek.

Op 22 juni kwam vice-premier en minister van Justitie en de Noordzee Vincent Van Quickenborne langs in Oostende om kennis te maken met de lokale blauwe economie. De Blauwe Cluster ging graag in op de vraag van de minister om in dit verband een interessant programma op te zetten.

De eerste stop was een bezoek aan het Marine Robotics Centre van het VLIZ in het voormalige Marien Station Oostende. De minister kreeg hier een woordje uitleg over de werking van het centrum, dat over verschillende geavanceerde robotica-instrumenten beschikt en deze inzet voor marien onderzoek.

Minister Van Quickenborne in het Marine Robotics Centre

Vervolgens namen we een veerboot om de havengeul over te steken. Tijdens deze overtocht zag de minister het eerste Belgische onbemande vaartuig 'Adhemar' aan het werk en werd er in een aangename sfeer van gedachten gewisseld.

Eenmaal aangekomen op de Oostendse westeroever begaven we ons naar Royal North Sea Yacht Club. Daar wisselde minister Van Quickenborne van schoeisel en trok hij aangepaste kledij aan om met een bootje de haven te verkennen.

Overzet en boottochtje

Tijdens deze tocht maakte de minister kennis met de kracht van de golven en ook de zee. Er werd ook even buiten de haven van Oostende gevaren om een glimp op te vangen van de Blue Accelerator, het testplatform van POM West-Vlaanderen voor de kust.

Aansluitend was er nog een lunch met een aantal prominente spelers in de blauwe economie in de Royal North Sea Yacht Club. Op die manier kon de minister nauwer kennis maken met de actoren op het terrein.

 

Minister Van Quickenborne op zee

Na de lunch vertrok de minister terug naar Brussel om toelichting te geven bij de nieuwe Belgische regelgeving voor autonome vaartuigen tijdens een webinar rond autonome scheepvaart. Dit webinar werd mee georganiseerd door De Blauwe Cluster.

Ook lid worden?

De Blauwe Cluster werd erkend door de Vlaamse overheid als zesde Vlaamse speerpuntcluster. Om optimaal van de unieke diensten van de cluster gebruik te maken en voor de verdere uitbouw van uw netwerk is lid worden een troef.