Er beweegt wat in de Belgische blauwe economie. Op diverse domeinen worden er nieuwe activiteiten ontwikkeld en plannen gesmeed voor de toekomst. En dat is goed voor onze algemene economische groei. 

Op 23 februari hebben België en het Verenigd Koninkrijk een memorandum of understanding (MOU) ondertekend om samen werk te maken van decarbonisatie en leveringszekerheid van elektriciteit. Minister Tinne Van der Straeten en Greg Hands, Brits minister voor Energie, namen hiervoor de honneurs waar.

Bij de ondertekening van het akkoord werden verschillende prioriteiten naar voren geschoven: elektriciteitsverbindingen voor veelzijdig gebruikt; offshore windenergie; koolstofarme waterstof; en het afvangen, hergebruiken en opslaan van CO2. Er werd ook gewag gemaakt van een nieuwe interconnector tussen België en het VK. 

Belgium and the United Kingdom have signed a new cooperation agreement to build a second interconnection. The existing electrical interconnector, Nemo-Link, is one of the best performing interconnections in the world. The new link, which would be connected to the energy island, is a hybrid interconnection. This dual function means that power can be exchanged directly between the 2 countries and new wind farms can also be connected to it.

Minister Tinne Van der Straeten

Ook op tal van andere gebieden worden er nieuwe activiteiten opgezet in de Belgische Noordzee binnen het kader van de blauwe economie. Zo wordt er voor de kust van Nieuwpoort momenteel een zeeboederij aangelegd waar echte Belgische mosselen, oesters en zeewier geweekt gaan worden. En in de haven van Zeebrugge wil men een fabriek bouwen voor de productie van groene waterstof.

Kaart van de zeeboerderij (© Colruyt Group)

Ook lid worden?

De Blauwe Cluster werd erkend door de Vlaamse overheid als zesde Vlaamse speerpuntcluster. Om optimaal van de unieke diensten van de cluster gebruik te maken en voor de verdere uitbouw van uw netwerk is lid worden een troef.