Op vrijdag 5/04 organiseerden de Blauwe Cluster, IBN-OffshoreEnergy en Howest Digital Arts & Entertainment een heus onderdompelingsbad omtrent immersieve technologieën  in de blauwe economie. 

Het event opende met een marktoverzicht van hard- & software ontwikkelingen vanuit de gaming sector.  Het onderscheid tussen Virtual Reality, Augmented Reality & Mixed Reality werd gekaderd.  Steven Van Luchene van Howest - DAE Research opende letterlijk en figuurlijk de ogen van vele deelnemers.

De virtuele wereld kon aan den lijve verkend worden met een try-out in de demozone van Howest DAE. Ook op de demomarkt konden de deelnemers zelf verschillende types headsets & controllers ervaren, met een focus op industriële – technologische cases.

Ervaringen en pitches vanuit zeer diverse bedrijven werden nadien voorgesteld, waarbij bedrijven zowel hun problemen als oplossingen kwamen toelichten.

Eindigen deden we met een netwerkmoment waarbij er druk werd nagepraat tussen de deelnemers, standhouders en de medewerkers van Howest DAE.

Waar staan we intussen als Vlaanderen in deze technologie

  • Vanuit de gaming industrie rollen heel wat interessante en mature technologieën die inzetbaar zijn in een industriële context.  Bovendien is de hardware de voorbije jaren én performanter én goedkoper geworden.  Parallel hiermee zijn er bepaalde oplossingen die import/export vanuit een traditionele CAD omgeving sterk vereenvoudigen.  Immersieve technologieën staan op de vooravond van een nieuwe technologische golf, net zoals de opkomst van internet, draadloos internet of smartphones/tablets.  Ook hierbij geldt: om op een golf te surfen is timing zéér belangrijk.
  • Vlaanderen heeft enkele unieke troeven in handen om hier een pioniersrol in te spelen.  We hebben in Vlaanderen immers:
    • De beste gamingschool ter wereld (en een netwerk errond met technologiebedrijven)
    • Een bloeiende offshore wind sector, de uitrol van 5G op het Belgisch deel van de Noordzee dank zijn nCentric & datahosting bedrijven als E-BO Enterprises
    • Enkele grotere forefront runners als DEME Offshore, Haven van Antwerpen alsook de Marine/Defensie (die open staat voor samenwerking rond civiele toepassingen). Daarnaast zijn er vele kleinere bedrijven die niche oplossingen aanbieden in uiteenlopende sectoren.
    • Een clusterbeleid dat perfect de synergie kan opzoeken tussen de blauwe economie en industrie 4.0. Met enkele topclusters of sectorverenigingen zoals de Blauwe Cluster, IBN-Offshore Energy, vzw Flega & VRARA die kunnen helpen bij de implementatie van innovatieve oplossingen.

Vanuit DBC & IBN-OE doen we een actieve oproep om cases en ideeën aan te melden. Contacteer hiervoor uw respectievelijke innovatiemanager. Deze immersieve golf wil je immers niet missen!

Hierbij danken we graag ook het diverse deelnemersveld; bestaande uit vertegenwoordigers van offshore/maritieme bedrijven, toerisme-erfgoed, immersieve technologieën, Defensie (Marine), sectorverenigingen, & kennisinstellingen.

Ook lid worden?

De Blauwe Cluster werd erkend door de Vlaamse overheid als zesde Vlaamse speerpuntcluster. Om optimaal van de unieke diensten van de cluster gebruik te maken en voor de verdere uitbouw van uw netwerk is lid worden een troef.