Op 25 en 26 september 2019 vond in het Andromedahotel in Oostende het internationale zeewiercongres SEAGRICULTURE plaats. Met ruim 140 deelnemers uit meer dan 25 landen, waaronder Equador, Australie, Canada en Indonesie, was deze 8ste editie van SEAGRICULTURE gelijk ook de meest succesvolle editie. Wat in 2012 begon als een kleinschalige bijeenkomst van vooral academici is ondertussen uitgegroeid tot de grootste zeewierconferentie in Europa waar mensen uit de industrie, universiteiten en overheden elkaar ontmoeten.

Op woensdagavond 25 september werd een conferentiediner georganiseerd voor alle deelnemers in de Twins Club in Bredene. Daar presenteerde de vermaarde Bredense zeewierchef Donald Deschagt zijn kookkunsten met zeewier. De conferentie werd afgesloten met een bezoek aan het ILVO, waar de bezoekers werden geïnformeerd over het proefproject in de Westdiep – Value @ Sea – waar vorig jaar voor de eerste keer zeewier geoogst werd.

Vlaamse actoren zijn al sinds 2016 bezig - met het AquaValue project – om op een structurele manier na te denken over de uitbouw van een volwaardige maricultuursector. Dat er vandaag 140 actoren uit de waardenketen samen zijn om te praten over zeewier en de mogelijke toepassingen ervan, is op zich heel sprekend.

Carl Decaluwé, gouverneur West-Vlaanderen

Tijdens het 2-daagse evenement werden meer dat 20 aansprekende presentaties gegeven door sprekers uit Vlaanderen, India, Denemarken, Zuid-Korea, Nederland, de Faroe-eilanden, enz. Een greep uit enkele bevindingen:

  • Fermenteren is een goedkoper alternatief dan het klassieke droogproces om zeewier het jaarrond te bewaren. Tijdens het fermentatieproces worden ook bio-actieve stoffen (o.a. probiotica, metabolieten) gevormd.
  • IMTA-systemen blijken een gunstig effect te hebben op de productievolumes van zeewier.
  • Door optimalisatie van het protocol – van hatchery tot oogst – kan voor eenzelfde oppervlakte een sterke toename in opbrengst gerealiseerd worden.
  • De zaaidensiteit heeft een invloed op de hechting en ontwikkeling van de sporofyten. Meer betekent niet noodzakelijk beter.
  • Er bestaat reeds een gepatenteerde technologie (ORCA) die toelaat om het kweekproces zoveel mogelijk te automatiseren, met zelfregulerende diepte, gps antennes, data collectie via drones, realtime monitoring van de condities, etc.
  • Labelling en certificatie worden steeds belangrijk. Om deze certificatie te bekomen dienen naast locatiegebonden condities ook het management, impact op ecosysteem, soortkeuze, protocols etc in rekening te worden gebracht.

Ook Vlaamse bedrijven spelen een belangrijke rol in de transitie naar industriële zeewierkweek in Europa en daarbuiten. Daarbij moet nagedacht worden hoe zal omgegaan worden met het publieke draagvlak – meer specifiek de kustgemeenschappen – indien de sector naar industriële schaal doorgroeit en er grote raffinaderijen worden gebouwd. Samenwerking over grenzen heen blijft een cruciale rol spelen. Daarom werd tijdens Seagriculture een oproep gelanceerd om naar een Europees zeewierplatform te evolueren.

In 2020 zal de SEAGRICULTURE-karavaan neerstrijken in Noorwegen. 

Om de zeewiersector vooruit te helpen is het nodig om de sector te verbinden met andere activiteiten op zee en sectoren zoals natuurbehoud, landbouw.

Willem Brandenburg, zeewier guru

Ook lid worden?

De Blauwe Cluster werd erkend door de Vlaamse overheid als zesde Vlaamse speerpuntcluster. Om optimaal van de unieke diensten van de cluster gebruik te maken en voor de verdere uitbouw van uw netwerk is lid worden een troef.