Projectstatus: 
In uitvoering
Projectduur: 
1 juli 2019 tot 30 juni 2022
Info:
Lopend project
DBC-project
Nationaal project

Het BOPTIC-project is gericht op het ontwikkelen van innovatieve monitoringsoplossingen voor de kabels en funderingen met behulp van optische vezeltechnologieën om zo de OPEX-kosten van de BOP voor offshore wind te verminderen. De technieken die onderdeel zijn van dit project zijn gedistribueerde meettechnieken, i.h.b. “Distributed Acoustic Sensing, DAS” en “Optical Frequency Domain Reflectometry, OFDR”.

De oplossingen omvatten:

  • Voor kabelmonitoring: inbeddingniveau, levensduurmeting/schatting van de XLPE (verknoopt polyethyleen), freespandetectie, spanning op de kabel, buigmomenten, vermoeiingsmeting, gedeeltelijke ontlading, impact van ankers of sleepnetten;
  • Voor de funderingsmonitoring: opvolging van het zeebodemniveau/integriteit van de bodem, continue monitoren van belastingsmomenten en scheurdetectie van de lassen.

Partners: Marlinks, OCAS, IMDC, Com&Sens, Parkwind, 24SEA, Laborelec, UGent, VUB

Met steun van: VLAIO

contactpersoon: Dries Debruyne (dries.debruyne@blauwecluster.be)

 

Ook lid worden?

De Blauwe Cluster werd erkend door de Vlaamse overheid als zesde Vlaamse speerpuntcluster. Om optimaal van de unieke diensten van de cluster gebruik te maken en voor de verdere uitbouw van uw netwerk is lid worden een troef.