BOPTIC (Monitoring of offshore power cables and foundations by Distributed Fiber Optic Sensing)

Het algemene doel van het project is om optische monitoringstechnologieën te ontwikkelen en te implementeren (met focus op installatietechnieken en analysemethoden van de resulterende output) en zo bij te dragen aan slimme kabels en slimme funderingen van offshore windparken.
Status
Afgelopen
Duur
jul 2019 - jun 2022
Type
DBC-project, Nationaal project

Het BOPTIC-project is gericht op het ontwikkelen van innovatieve monitoringsoplossingen voor de kabels en funderingen met behulp van optische vezeltechnologieën om zo de OPEX-kosten van de BOP voor offshore wind te verminderen. De technieken die onderdeel zijn van dit project zijn gedistribueerde meettechnieken, i.h.b. “Distributed Acoustic Sensing, DAS” en “Optical Frequency Domain Reflectometry, OFDR”.

De oplossingen omvatten:

  • Voor kabelmonitoring: inbeddingniveau, levensduurmeting/schatting van de XLPE (verknoopt polyethyleen), freespandetectie, spanning op de kabel, buigmomenten, vermoeiingsmeting, gedeeltelijke ontlading, impact van ankers of sleepnetten;
  • Voor de funderingsmonitoring: opvolging van het zeebodemniveau/integriteit van de bodem, continue monitoren van belastingsmomenten en scheurdetectie van de lassen.

Partners: Marlinks, OCAS, IMDC, Com&Sens, Parkwind, 24SEA, Laborelec, UGent, VUB

Met steun van: VLAIO

Contactpersoon: Dries Debruyne

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: