PROBIO (PROspection for BIOactive compounds in the North Sea)

Het mariene milieu biedt een grote verscheidenheid aan biologische hulpbronnen die bioactieve stoffen bevatten. Dit project richt zich op de biodiscovery en karakterisering van nieuwe bioactieve stoffen afkomstig van lokale Noordzeesoorten. Via een waardenketenbenadering wil het project daarmee tegelijkertijd nieuwe toepassingen en markten voor aquacultuur, bioraffinage en biotechnologie stimuleren.
Status
Afgelopen
Duur
nov 2019 - okt 2022
Type
DBC-project

De specifieke doelstellingen van het PROBIO-project zijn:

  1. De identificatie en verzameling van 50 Noordzeesoorten die mogelijks bioactieve stoffen met een commercieel potentieel bevatten en de ontwikkeling van "Bioprospectie-indexkaarten" met een samenvatting van de bestaande informatie van deze soorten over potentiële componenten, kweekmogelijkheden en ruimtelijke/seizoengebonden verspreiding.
  2. De high-throughput screening van geëxtraheerde componenten en het opzetten van een opensource database, waarin structurele en analytische (massspectrale) gegevens en bioactiviteiten van de componenten en andere metadata gerelateerd aan mariene organismen opgenomen zijn.
  3. De identificatie van farmacologische targets voor de geselecteerde bioactieve verbindingen met een commercieel potentieel door het onderzoek op basis van high-throughput bioassays.
  4. De high-throughput screening van de antimicrobiële activiteit van extracten van Noordzeesoorten, die een remmende werking kunnen hebben op biofilmvorming of de biofilm kunnen wegwerken.
  5. De identificatie van veelbelovende toepassingen van mariene bioactieve stoffen en de stimulatie van nieuwe vervolg-innovatieprojecten voor bioraffinage, aquacultuur en biotech toepassingen in Vlaanderen, door de integratie van actoren uit de industrie en kennisinstellingen.

Het PROBIO-project voorziet een kritische eerste stap, de ontwikkeling van een kennisbasis, die verdere innovatie op gang zal brengen om nieuwe commerciële ontwikkelingen in verschillende sectoren te stimuleren. De opgebouwde expertise heeft dan ook potentieel voor toekomstige mariene biotech-valorisatie en innovatieprojecten.

Partners: VLIZ, VIB, UGent en KU Leuven

Met de steun van: VLAIO

Contactpersoon: Lien Loosvelt

Projectcoördinator: Fien De Raedemaecker 

logobalk probio

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: