VLAIO geeft groen licht voor de Blauwe Cluster

Op 8 maart zette het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) het licht op groen voor De Blauwe Cluster vzw om een speerpuntcluster te worden. Hiermee wordt De Blauwe Cluster het zesde speerpuntcluster-initiatief in Vlaanderen.
Nieuws
09 maart 2018
Delen
LinkedInTwitterFacebook

De Blauwe Cluster wil dankzij een nauwe samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen en overheden vernieuwende onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten uitrollen die zullen bijdragen tot duurzame en beloftevolle economische activiteiten en investeringen in het Belgische deel van de Noordzee én daarbuiten. 

De Blauwe Cluster is volledig bottom-up ontstaan op initiatief van innovatieve en ondernemende bedrijven in Vlaanderen zoals Colruyt, DEME, Jan De Nul, SIBELCO, Sioen Industries, Tractebel en tal van andere ondernemingen en KMO’s. 

Inhoudelijke focus

Klimaatverandering, oceaanvervuiling, het energievraagstuk, gezonde voeding en goede maritieme bereikbaarheid zijn uitdagingen waar De Blauwe Cluster zich actief voor zal inzetten. Ook het blauw toerisme, met specifieke aandacht voor eco-educatief-toerisme rond de innovatieprojecten op zee, wordt door de Blauwe Cluster op de kaart gezet. 

De blauwe economie raakt immers aan veel meer activiteiten en sectoren dan enkel de klassieke mariene. Door de diverse uitdagingen als een ecosysteem te benaderen en een beroep te doen op moderne technologieën, ook op vlak van ICT en dataverwerking, kunnen complexe problemen worden aangepakt door een netwerk van bedrijven en kenniscentra die elkaar anders allicht niet zouden vinden.

Enkele van de innovatieprojecten waar de Blauwe Cluster en haar leden wensen aan te werken zijn: de kweek van algen in de Noordzee, drijvende zonnepanelen, het opruimen van de munitiestortplaats op de Paardemarkt, en een betere kustbescherming.

Visie en missie

De Blauwe Cluster en haar innovatie-initiatieven zullen naar verwachting de Vlaamse economie fundamenteel transformeren in lijn met de langetermijnstrategie “visie 2050” van de Vlaamse regering, en zullen nieuwe toonaangevende industriële technologieën en diensten creëren voor Vlaamse bedrijven.

Tegen eind 2018 dient De Blauwe Cluster een clusterpact ter goedkeuring voor te leggen aan VLAIO, maar nu reeds kunnen er via de cluster innovatieprojecten ingediend worden. In juni zal De Blauwe Cluster een startevent organiseren in Oostende om de eerste innovatieprojecten voor te stellen.

De zee heeft enorm veel te bieden op vlak van voeding, transport, energie… Dat potentieel wordt nog niet voldoende benut. De Blauwe Cluster verenigt een aantal Vlaamse bedrijven en instellingen die in hun niche aan de top van de wereld staan. Dat zij hun expertise gaan samenleggen om het economische en ecologische potentieel van de zee te onderzoeken, zal zonder twijfel tot verbluffende resultaten leiden. De princiepsbeslissing tot oprichting van De Blauwe Cluster werd genomen. Nu moet het clusterpact nog in zijn details onderhandeld worden.

Philippe Muyters

Philippe Muyters

Vlaams minister van innovatie

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: 

We versturen ongeveer om de 2 weken een nieuwsbrief.