Projectstatus: 
Afgelopen
Projectduur: 
1 september 2016 - 30 september 2019
Info:
Afgelopen
DBC als observer

Mosselen, zeewier, oesters en sint-jakobsschelpen van eigen (zee)bodem?

Twee consortia van bedrijven en onderzoeksinstellingen slaan de handen in elkaar voor de ontwikkeling van aquacultuur in de Noordzee.

De onderzoeksprojecten tackelen drie uitdagingen: innovatieve kweektechnieken voor schelpdieren en zeewier, efficiënt ruimtegebruik van de Belgische Noordzee en de ontwikkeling van een markt voor nieuwe mariene streekproducten.

Voorjaar 2017 werden twee ambitieuze demonstratieprojecten opgestart op twee testlocaties: het project Value @ Sea dichtbij de kust van Nieuwpoort (met gecombineerde kweek van oesters, zeewieren, sint-jakobsschelpen) en het project Edulis in de Belgische windmolenparken (mosselen). Beide projecten genieten financiële steun van het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij.

Binnen twee jaar verwachtten de partners uitspraak te kunnen doen over de biologische en technische haalbaarheid van schelpdier- en zeewierkweek in ons deel van de Noordzee, over de mogelijkheden tot co-locatie met windmolenparken, over het potentieel tot opschaling en rentabiliteit, over het potentieel voor vermarkting van de eindproducten en over de mogelijke positieve invloed van extractieve aquacultuur op de waterkwaliteit.

In september 2020 kwam ILVO met de resultaten van de projecten naar buiten.

Partners: Belwind, Brevisco, Sioen Industries, Colruyt Group, C-Power, DEME, ILVO, KBIN-OD Natuur, Lobster Fish en UGent.

Ook lid worden?

De Blauwe Cluster werd erkend door de Vlaamse overheid als zesde Vlaamse speerpuntcluster. Om optimaal van de unieke diensten van de cluster gebruik te maken en voor de verdere uitbouw van uw netwerk is lid worden een troef.