Blue Session Offshore Floating Solar

Benieuwd naar de laatste ontwikkelingen binnen offshore hernieuwbare energie? Ontdek het potentieel van offshore drijvende zonnepanelen tijdens onze Blue Session op 8 februari 2024 en draag bij aan de verdere ontwikkeling van deze innovatieve technologie.
Type
Eigen activiteit, Activiteit voor leden en niet-leden
Datum
-
Adres
Bluebridge, Wetenschapspark 1, 8400 Oostende
Delen
LinkedInTwitterFacebook

In de zoektocht naar groenere en efficiëntere en lokale energieoplossingen komt offshore floating solar naar voren als een baken van innovatie. Offshore floating solar ondersteunt de energietransitie bij het aanleveren van betrouwbare, betaalbare en duurzame energie.

De Belgische overheid zet hier sterk op in en heeft in haar klimaatplan de ambitie uitgesproken om 1 GW aan zonne-energie op te wekken op zee. In deze Blue Session verkennen we de mogelijkheden van deze nieuwe vorm van hernieuwbare energie.

Waarom deelnemen:

 • Je krijgt inzichten aangereikt uit de industriële-, academische wereld en de overheid die het offshore floating solar-landschap vormgeven.
 • Je legt contacten en gaat in gesprek met gelijkgestemde professionals, onderzoekers en pioniers in de duurzame energiesector.
 • Jouw expertise en perspectieven dragen bij aan de discussies die de toekomst van offshore drijvende fotovoltaïsche zonne-energie zullen bepalen.

Programma

In de voormiddag doen enkele keynote speakers de stand van zaken en technologische ontwikkelingen uit de doeken. Zowel de huidige state of play van de wetenschappelijke ontwikkelingen als de internationale marktevolutie wordt toegelicht. Daarna wordt er dieper ingegaan op de evoluties rond nieuwe PV-toepassingen, multi-use en milieu-impactanalyse. De sessie wordt afgesloten met een verduidelijking van het ondersteunende kader. 

Doelgroep: leden, partners en anderen met interesse in offshore floating PV

In de namiddag brainstormen de deelnemers over mogelijke oplossingen voor de belangrijkste uitdagingen binnen offshore floating solar. De bedoeling is om in groepjes na te denken over hoe die uitdagingen concreet aangepakt kunnen worden en waar samenwerkingen mogelijk zijn. De deelnemers zullen in een later stadium vrij kunnen kiezen rond welke uitdaging ze willen werken. 

Doelgroep: leden en partners die concreet willen en kunnen bijdragen aan de geformuleerde uitdagingen voor Offshore floating PV.

Bekijk het gedetailleerde programma

Hieronder vind je het definitieve programma van het event. 

9u30 Ontvangst & registratie
10u00 Verwelkoming
Ann Overmeire (De Blauwe Cluster)
10u10 Setting the Scene
 

Topic 1: Wetenschappelijke state of play & markttrends 

 • Markttrends en potentieel
  Simon Johannes Stark (Dutch Marine Energy Centre)
 • Wetenschappelijke state of play
  Jens Moschner (KU Leuven)

Topic 2: Technologische ontwikkelingen

 • PV-ontwikkelingen en toepassingen offshore
  Stefan Dewallef (Soltech) 
 • Multi-use voor offshore floating solar 
  Ozlem Ceyhan (IMDC)
 • Ecologische impact 
  Thomas Kerkhove (KBIN)

Topic 3: Ondersteunend kader

 • Projectoproep De Blauwe Cluster  
  Stefaan Mensaert (De Blauwe Cluster)
 • Beschikbare testinfrastructuur:
  • Blue Accelerator - Tom Baur (POM West-Vlaanderen)
  • Coastal & Ocean Basin - Peter Troch (COB) 
 • Tender demo-project 
  pIEt Haerens (HAEDES)

Na elke topic wordt er wat tijd voor Q&A voorzien.

12u30 Lunch
13u30

Workshop technologische uitdagingen

 • Globaal overzicht van de uitdagingen
  Kim De Beule en Tine Boon (SeaVolt-consortium)
 • Breakout-sessie rond drie prioritaire uitdagingen

  1. O&M-uitdagingen: PV-panelen reinigen / proper houden (soiling & fouling) in offshore omstandigheden zonder manuele/menselijke interactie (vogels afschrikken, reinigingsrobot)
  2. Elektrische uitdagingen: effecten van verplaatsingen, trillingen en zware offshore omstandigheden op omvormers/transfo's enz. 
  3. Ecologische uitdagingen: recyclage van materialen (PV, staal, aluminium, FRP)
   

16u15 Slotwoord
16u30 Receptie
floating solar

Praktisch

Deze Blue Session vindt plaats op donderdag 8 februari 2024 vanaf 9u30 in BlueBridge (Ostend Science Park). De voertaal van de sessie is Nederlands, maar bepaalde presentaties kunnen in het Engels gegeven worden. Inschrijven kan tot en met 26 januari 2024.

Deelname is gratis voor leden en partners van De Blauwe Cluster. Andere geïnteresseerden betalen een bijdrage in kosten van € 300 excl. BTW voor deelname aan de plenaire sessie in de voormiddag. BOC-leden betalen een voorkeurstarief van € 150 excl. BTW.

De ideegeneratiesessie in de namiddag is exclusief voor leden. 

Nog vragen? Neem dan contact op met Stefaan Mensaert.

Schrijf je in voor de Blue Session Offshore Floating Solar

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: 

We versturen ongeveer om de 2 weken een nieuwsbrief.