Ruimtevaarttoepassingen voor de blauwe economie

Wist je dat er al heel wat toepassingen uit de ruimtevaart gebruikt worden in de maritieme sector? Kom op dinsdag 7 februari naar RedWire in Kruibeke en laat je tijdens een workshop verrassen door de mogelijkheden. Dit event is een gezamenlijke organisatie van De Blauwe Cluster en Flanders Space.
Datum
-
Adres
Hogenakkerhoekstraat 9, 9150 Kruibeke
Delen
LinkedInTwitterFacebook

Ruimtevaarttoepassingen hebben in het verleden al hun meerwaarde bewezen in de maritieme sector. Dat is logisch gezien de ligging en de uitgestrektheid van de gebieden waar maritieme activiteiten plaatsvinden.

Toch zijn beide sectoren nog niet zo goed met elkaar vertrouwd. Daarom organiseren De Blauwe Cluster en Flanders Space op 7 februari 2023 een eerste gezamenlijke workshop bij RedWire in Kruibeke.

Programma

Tijdens de workshop krijg je de kans om de technologische uitdagingen te beschrijven waarmee jouw organisatie geconfronteerd wordt. Op basis van deze input zullen interdisciplinaire werkgroepen opgericht worden.

Daarnaast wordt er dieper ingegaan op de mogelijkheden voor financiële ondersteuning, en je kan ook aan een gerichte matchmakingssessie deelnemen.

Bekijk het programma in detail

12u00 Lunch
13u00

Plenaire sessie:

  • voorstelling van Flanders Space
  • voorstelling van De Blauwe Cluster
  • twee projecten waar ruimtevaarttechnologie aan maritieme economische activiteiten gekoppeld wordt
14u30 Matchmaking
16u00 Geleide rondleiding RedWire met onder andere bezoek aan de clean room
16u30 Einde 

Dit programma is onder voorbehoud. Er kunnen nog aanpassingen gebeuren.

satellite

Context 

Bekende ruimtevaarttoepassingen in de maritieme sector zijn satelliet-ondersteunde AIS, Search and Rescue-communicatie en Track & Trace-communicatie in de logistieke sector. Daarbij denken we aan monitoring van dijken, detectie van plaatvallen, verzanding, en verzakking van kademuren. Andere actuele voorbeelden zijn begeleiding van baggerwerken of planning van windmolenparken.

Vlaanderen kan met zijn zeehavens, zijn steden en zijn uitgebreid logistiek netwerk een ideale omgeving zijn om nieuwe toepassingen van ruimtevaarttechnologie te ontwikkelen. Het is dan ook interessant voor bedrijven in de blauwe economie om nader kennis te maken en samenwerkingsverbanden te sluiten met spelers in de Vlaamse ruimtevaartsector.

Praktisch

Interesse om erbij te zijn? Deelname is gratis, maar vooraf inschrijven is verplicht.

Heb je nog specifieke vragen in verband met dit event? Dan kan je contact opnemen met Kinnie De Beule.

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: 

We versturen ongeveer om de 2 weken een nieuwsbrief.