Bredene

Blue Accelerator: testplatform op zee

Wil je jouw product of dienst testen op de impact van golven en de zee of onderzoek uitvoeren voor de Belgische kust? Dan heeft de Blue Accelerator in Oostende alles in huis om je op weg te helpen.

Op zo'n 500 meter voor de kust van Oostende vind je de Blue Accelerator. Dit innovatie- en ontwikkelingsplatform is een initiatief van de Provincie West-Vlaanderen om de sector van de blauwe energie te ondersteunen.

Ben De Pauw, project engineer voor de Blue Accelerator, verduidelijkt het concept van het platform: "Het is een container die geplaatst is op een paal. Die paal zit zeer diep in de zeebodem en daarop is er een container geplaatst die voorzien is als lab."

Blue Accelerator

In het lab is al het nodige voorhanden om onderzoek mogelijk te maken: elektriciteit, een snelle internetverbinding en een degelijke dataverbinding met het vasteland alsook alle andere faciliteiten die je in een traditioneel lab kan vinden. 

Verder zijn alle mogelijke partijen van harte welkom op het platform: "We zetten het open voor alle bedrijven, kennisinstellingen, kmo’s, industrie die innovaties of nieuwe technologieën willen gaan testen in volle zee."

Het platform is geschikt voor diverse testen: "Boven het water kan je gebruik maken van het luchtruim. Op het water kan je gebruik maken van de energie die in de golven zit. Onder het water heb je rechtstreeks toegang tot de zeebodem." 

Het Blue Accelerator-project wordt gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), met cofinanciering van de Vlaamse overheid. Het maritieme testplatform wordt tot 2033 geëxploiteerd.

Lees meer over het thema Smart Sea.

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: 

We versturen ongeveer om de 2 weken een nieuwsbrief.