ZeeBrugge

Breed strand: visievorming

Zeebrugge beschikt over een naar Belgische normen uitzonderlijk breed strand door de uitbouw van de haven van Zeebrugge. Net omwille van die breedte biedt het strand een aantal unieke mogelijkheden.

Hannelore Maelfait, adjunct adviseur streekwerking Kust bij provincie West-Vlaanderen, licht toe: “Nederlanders houden van brede stranden, terwijl wij in Vlaanderen meer van korte stranden houden. Het breed strand van Zeebrugge schept dan ook veel mogelijkheden”.

Het is de taak van de streekwerking Kust om die mogelijkheden uit te diepen en mogelijke partners rond de tafel te brengen. “Als evenementenstrand wordt het strand van Zeebrugge nog steeds onderbenut. Nochtans bevinden zich de trein- en tramhaltes vlakbij. Het succesvol elektrofestival WeCanDance bewijst dat het strand een interessante eventplek is.”

Ruimtegebruik: visievorming breed strand

Streekwerking Kust laat bij de partners ballonnetjes op in de hoop dat die worden opgepikt. “Aan de westkant van de havenmuur heb je de Saint-Georgeswandeling met onderweg twee uitkijkplatformen. Redelijk indrukwekkend als je het mij vraagt. De wandeling loopt tot ongeveer halverwege de havenmuur. Daar kan op recreatief vlak veel meer mee gebeuren.” Hannelore wijst op plukjes helmgras op het strand voor surfclub Icarus. “Deze stukjes duin zijn natuurlijk ontstaan. Als je het strand niet met bulldozers reinigt, beginnen zich al heel snel duinen te ontwikkelen. Dat is een natuurlijk proces.”

Een laatste mogelijke toepassing van het brede strand ziet Hannelore voor de logiessector. “Langs de Nederlandse kust zie je op veel plekken charmante vakantiehuisjes op het strand staan. Dat is hier ook perfect mogelijk. De gasten staan er in direct contact met het strand en de zee.” Net op dit stuk strand wordt één van de ‘stopcontacten’ gerealiseerd die de offshore windenergie van vier windmolenparken aan land brengt. De dikke kabel zit mooi verstopt onder het zand.

Lees meer over het thema Blauw toerisme.

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: 

We versturen ongeveer om de 2 weken een nieuwsbrief.