Bredene

City River: duurzaam waterbeleid

Op de Oosteroever in Oostende vind je in de Victoriastraat geen traditionele straatgoten meer. In plaats daarvan heb je de 'City River'. Dit open systeem ziet er niet alleen mooi uit, maar garandeert ook dat hier duurzaam met water omgesprongen wordt.

Op de Oosteroever verrijst langzaam maar zeker een volledig nieuw stadsgedeelte. Het regenwater dat op het openbare domein langs de heraangelegde Victorialaan terechtkomt, wordt daarbij opgevangen in een centraal waterbekken dat de 'City River' wordt genoemd. Dit water wordt vervolgens langzaam afgevoerd naar een ondergrondse waterbuffer. 

Met deze innovatieve constructie zet Stad Oostende resoluut in op een duurzaam waterbeleid. Kris Delvaux, Klimaatmanager bij Stad Oostende, omschrijft het project als volgt: 'Het is een heel vernieuwende manier om regenwater te gaan opvangen, capteren en vasthouden." 

Het water dat in de City River terechtkomt, wordt voor verschillende doeleinden gebruikt. De groenzones naast het waterbekken halen water uit het bekken om te groeien, en het water wordt ook gebruikt om de nabijgelegen kades schoon te maken. Verder is het water ook een bron van verkoeling voor de lokale bewoners in warme periodes.

Ook ten noorden van het waterbekken zie je geen straatgoten in de Victorialaan. Daar wordt gewerkt met groenzones waaronder grindkoffers zitten. "Het water vanuit de klassieke straatkolken wordt opgevangen, maar gaat naar de grindkoffers, waar het de bodem kan intrekken", vertelt Kris.

Het City River-project en de heraanleg van de Victorialaan kaderen binnen het Europese project SCAPE. In dit door de EU gefinancierde project gaan onder andere een aantal kuststeden uit BelgiĆ«, Nederland en het Verenigd Koninkrijk op zoek naar oplossingen voor waterbeheerproblemen die gelinkt zijn aan klimaatverandering.

Het uiteindelijke doel is kustlandschappen beter aan te passen aan en meer bestand te maken tegen klimaatverandering. In het geval van de City River lijkt dit alvast goed gelukt te zijn. 

Lees meer over het domein Oceaanvervuiling & afvaloplossingen.

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: 

We versturen ongeveer om de 2 weken een nieuwsbrief.