Bredene

De Oesterput: echte Belgische oesters

In België is er nog maar één echte oesterkweker: De Oesterput in Oostende. Al meer dan 25 jaar kweekt de familie Puystjens hier oesters. En met succes, want de vraag naar de enige echte 'Ostendaise' neemt nog elk jaar toe.

Oesters zijn een exclusief product. Dat komt omdat oesters traag groeien. De kweek is een erg tijdrovend proces. Kim Puystjens van de Oesterput licht toe: "Wij beginnen vanaf de geboorte van de oester, en wij gaan die dan drie à vier jaar opvolgen".

"Wij bootsen het proces van voortplanting na in een gecontroleerde omgeving. De oesterlarven worden uitgezet in onze nursery. Wanneer ze voldoende groot zijn, dat is na ongeveer een jaar, worden deze dan in mandjes in de Spuikom uitgezet." 

Oesters zijn tegenwoordig nagenoeg het hele jaar door verkrijgbaar. Niettemin verschijnen ze bij velen traditioneel met oudejaar op de feesttafel. Is dat toeval of is daar een speciale reden voor? Kim Puystjens weet het antwoord.

"Wij oogsten meestal in de winterperiode, omdat oesters dan heel veel algen stockeren in hun lichaam. Dat levert mooi gevleesde oesters op. Uiteindelijk willen wij mooi gevleesde oesters aan onze klanten kunnen verlopen."

Het familiebedrijf heeft bovendien ambitieuze plannen voor de toekomst. "Wij willen onze productie nog verdubbelen door nieuwe technieken te gebruiken die meer productie en minder sterfte opleveren."

Wil je eens met eigen ogen zien hoe oesters gekweekt worden? Kom dan naar De Oesterput in Oostende en ontdek hoe alles in zijn werk gaat tijdens een rondleiding. Of verwen je smaakpapillen tijdens een degustatie.

Lees meer over het domein Duurzame zeevoeding en mariene biotechnologie.

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: 

We versturen ongeveer om de 2 weken een nieuwsbrief.