Oostende

Proper Strand Lopers: allen samen voor een schone kust

Toeristen laten heel wat afval achter op de stranden aan onze Vlaamse kust. Gelukkig zijn er heel wat vrijwilligers zoals de Proper Strandlopers die er een erezaak van maken om de kustlijn proper te houden.

In de zomer bezoeken duizenden toeristen dagelijks het strand van Oostende. Die brengen heel wat blikjes, flesjes, bordjes, bestek en andere afval met zich mee. Jammer genoeg belandt een groot deel daarvan op het strand. Er spoelt ook veel afval op het strand aan. Het vergt dan ook heel wat moeite om de kustlijn proper te houden. 

Kevin Pierloot, Propere Strand Lopers Oostende, gaat hier verder op in: "In Oostende ruimen we dagelijks een zone van 500 meter strand op. Op een topdag, wanneer het mooi weer geweest is, verzamelen wij daar gemakkelijk een volle cabine afval".

Proper Strand Lopers

Westtoer, het overheidsbedrijf dat de toeristische troeven van de provincie West-Vlaanderen uitspeelt, zet uiteraard sterk in op toerisme aan de Belgische kust. Ook daar wordt er meer en meer de nadruk gelegd op duurzaamheid en milieu. 

Liesbet Billiet, Regiomanager Kust bij Westtoer, verheldert: 'We werken samen met bedrijven en de publieke sector om de omschakeling te maken van lineair toerisme naar circulair toerisme. We moeten zorgen dat we niet alleen een duurzaamheidsvisie hebben, maar ook een circulair verhaal brengen".

mensen op het strand

De Proper Strand Lopers kunnen op heel wat waardering en ondersteuning rekenen vanuit Stad Oostende. Beide partijen werken intensief samen om de hoeveelheid zwerfvuil te verminderen en bezoekers attent maken op de impact die afval heeft op het strand en de zee.

Daarnaast neemt Stad Oostende ook extra maatregelen, zoals een betere coördinatie van alle inspanningen via de strandmanager. Op die manier werkt men verder aan een ecologische vorm van toerisme en vrijetijdsbesteding. Het doel daarbij is een proper strand waar iedereen van kan genieten.

Lees meer over de thema's Blauw Toerisme en Oceaanvervuiling & afvaloplossingen.

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: 

We versturen ongeveer om de 2 weken een nieuwsbrief.