Oostende

REBO-terminal: poort naar de zee

De haven van Oostende zet sterk in op circulariteit en de blauwe economie. De focus ligt op offshore activiteiten en de hernieuwbare-energie-industrie. De REBO-terminal speelt hierbij een belangrijke rol.

Vlakbij de ingang van de haven van Oostende bevindt zich de REBO-terminal. Deze terminal staat bekend als een heel flexibele terminal die voor heel uiteenlopende sectoren ingezet kan worden. Dankzij zijn unieke locatie is de terminal bovendien heel toegankelijk voor het scheepvaartverkeer. 

De REBO-terminal is in feite een zwaarlastterminal. Laure Martroye, Marketing Manager bij Port Oostende, legt uit wat hiermee bedoeld wordt: "Deze kade heeft een draagkracht van 20 ton per vierkante meter. Hierop kunnen enorm zware industriële stukgoederen geladen, gelost en behandeld worden".

In het nabije verleden diende de REBO-terminal vooral als uitvalsbasis voor de bouw van verschillende offshore windmolenparken. Onderdelen werden daarbij vanuit alle hoeken van de wereld naar de terminal in Oostende getransporteerd. 

"Gondels, wieken en torenelementen werden op de terminal gelost via ons roll-on, roll-of-ponton. Die onderdelen werden dan hier op de kade geassembleerd om dan half geassembleerd op het installatieschip te worden geheven en vervolgens te worden geïnstalleerd op zee", vertelt Laure.

De eerste Belgische zone voor offshore windmolenparken is ondertussen volgebouwd, maar een tweede zone is in de maak. Daarnaast hoopt de Haven van Oostende ook een rol te kunnen spelen bij de ontmanteling van offshore windmolens, die er binnen enkele jaren zit aan te komen. De focus op offshore windenergie zal dan ook in de toekomst behouden worden.

Lees meer over de domeinen Maritieme verbinding en Hernieuwbare energie en zoetwaterproductie

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: 

We versturen ongeveer om de 2 weken een nieuwsbrief.