De Blauwe Cluster in Australië

Van 23 tot en met 27 oktober namen verschillende leden en partners van De Blauwe Cluster deel aan een economische missie naar Australië. Dit was een uitgelezen kans om de bloeiende blauwe economie in Vlaanderen op de internationale kaart te zetten.
Nieuws
31 oktober 2023
Delen
LinkedInTwitterFacebook

Australië is een land met eindeloze mogelijkheden. Dat biedt heel wat interessante opportuniteiten voor Belgische bedrijven. Meer dan 200 bedrijfsleiders uit Vlaanderen, Brussel en Wallonië namen daarom deel aan deze missie onder leiding van prinses Astrid. 

Eén van de speerpunten van deze sectoroverschrijdende missie was offshore energie en waterstofproductie. Deze groepszakenreis was dan ook bijzonder interessant voor Vlaamse spelers in de blauwe economie. Een kort verslag van de relevante activiteiten vind je hieronder.

Marktverkenning

Tijdens de economische missie kregen alle deelnemers ruim de kans om contacten te leggen met diverse lokale bedrijven, instellingen en overheden. Het programma omvatte individuele ontmoetingen met potentiële partners, aangepast aan de individuele wensen van elk deelnemend bedrijf.

Verder stonden er ook officiële bijeenkomsten, bedrijfsbezoeken, seminaries en netwerkrecepties op de agenda. De deelnemers maakten kennis met de belangrijkste spelers en ontwikkelaars op vlak van offshore windenergie en waterstof, en brachten een bezoek aan de Port of Kembla en Port of Bell Bay.

Beursdeelname

Het tijdstip van de missie viel samen met All-Energy Australia Melbourne, een van de belangrijkste beurzen voor hernieuwbare energie in het land. 

Op deze beurs had Flanders Investment & Trade (FIT) een groepsstand voorzien, waar de meer dan 10.000 bezoekers zich konden verdiepen in de expertise en knowhow van Vlaamse bedrijven.

Samenwerkingsovereenkomst

Tijdens de Belgische economische missie naar Australië sloot De Blauwe Cluster ook een Memorandum of Understanding met de Australische clusterorganisatie Blue Economy CRC.

Dit samenwerkingsverband met 44 partners uit maar liefst 10 landen (waaronder De Blauwe Cluster-leden DEME en Universiteit Gent) maakt de weg vrij voor innovatieve, commercieel levensvatbare en duurzame ontwikkelingen aan, op en in zee. 

Met dit akkoord bevestigen beide organisaties hun engagement om samen inspanningen te blijven leveren om de duurzame blauwe economie verder te ontwikkelen. 

Piet Opstaele (CEO van De Blauwe Cluster) en Greg Johannes (voorzitter van de Blue Economy CRC) ondertekenden het document in de aanwezigheid van Matthias Diependaele, Vlaams minister van Financiën en Begroting. 

Keynotes

In de loop van de economische missie vonden er verschillende workshops en seminaries plaats, waarbij het Australische publiek heel wat interesse toonde in de ontwikkelingen in de Vlaamse blauwe economie.

De Blauwe Cluster had daarbij het genoegen om tijdens verschillende keynotes een inblik te geven in de offshore windsector in Vlaanderen en toe te lichten welke digitale tools daarbij ingezet worden. 

Achtergrond

De Belgische economische missie naar Australië onder leiding van Prinses Astrid was een initiatief van het Agentschap voor Buitenlandse Handel, in nauwe samenwerking met de regionale instanties FIT (Vlaanderen) AWEX (Wallonië) en hub.brussels, en de FOD Buitenlandse Zaken.

Volgende leden en partners van De Blauwe Cluster namen deel aan de missie: Bureau Veritas; DEME; Jan de Nul; John Cockerill; KU Leuven; North Sea Port; Parkwind; Sarens; Universiteit Gent; Von Karman Institute for Fluid Dynamics; en Zingametall

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: 

We versturen ongeveer om de 2 weken een nieuwsbrief.