Enquête gebruik ruimtegegevens en ruimtesystemen

Wist je dat de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) sterk inzet op de blauwe economie? Vanuit de ruimte kunnen heel wat gegevens over zeeën en oceanen verzameld worden, en die kennis blijkt essentieel om klimaatmodellen op te stellen en voorspellingen over het klimaat te doen. Maar die data kan ook voor bedrijven heel erg interessant zijn.
Nieuws
18 februari 2021
Delen
LinkedInTwitterFacebook

In Europa is de blauwe economie goed voor ongeveer 5,4 miljoen banen en een bruto toegevoegde waarde van bijna € 500 miljard per jaar. Het is dan ook logisch dat de ESA al jarenlang een aantal initiatieven aan de zeeën en oceanen wijdt. Zo werd er een Blue Worlds Task Force (BWTF) in het leven groepen, waar alle geïnteresseerde ESA-lidstaten in vertegenwoordigd zijn.

Binnen het kader van de activiteiten van de BWTF loopt er nu een enquête om na te gaan hoe ruimtegegevens en ruimtesystemen momenteel gebruikt worden en om de belangrijkste uitdagingen te identificeren waarmee de maritieme gemeenschap geconfronteerd wordt. Op basis van de resultaten zullen dan nieuwe acties opgezet worden. 

wereldkaart
Kaart van het wereldwijde scheepvaartverkeer op basis van gegevens uit de ruimte

Doelpubliek

Met de enquête wil de ESA de brede maritieme gemeenschap bereiken. Daarbij denkt men niet alleen aan mariene en maritieme bedrijven die bezig zijn rond energie, voeding en logistiek, maar ook havenautoriteiten, onderzoeksinstellingen, overheden en regelgevende instanties.

Praktisch

De enquête is in het Engels opgesteld en telt dertig vragen. Invullen kan nog tot eind februari.

Heb je vragen over de enquête? Neem dan contact op met Jean-Christophe Schyns (BELSPO) of Piero Messina (ESA).

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: