Flanders Space: Vlaanderen in de ruimte

Flanders Space is de cluster van de Vlaamse Ruimtevaartsector. Samen met de leden van De Blauwe Cluster wil Flanders Space nieuwe toepassingen ontwikkelen die hun meerwaarde kunnen bewijzen in de maritieme sector.
Nieuws
26 oktober 2022
Delen
LinkedInTwitterFacebook

Waar industriële ruimtevaartactiviteiten vroeger vooral gericht waren op het opbouwen van de infrastructuur (satellieten, lanceersystemen en grondstations), richten zij zich steeds meer naar de eindgebruiker, die met terminals en software de technologie in heel diverse domeinen kan gebruiken. Naast een wetenschappelijke rol is intussen een op ruimtevaart gebaseerde economie ontstaan:

  1. Satellietcommunicatie (telecommunicatie, televisie, internet)
  2. Satellietnavigatie (plaats- en tijdsbepaling)
  3. Aardobservatie, inclusief dataverwerking en de ontwikkeling van afgeleide producten en diensten.

Nieuwe maritieme toepassingen?

Flanders Space verenigt Vlaamse bedrijven, kennisinstellingen en incubatiecentra actief in de ruimtevaart. Samen met de leden van de Blauwe Cluster wil Flanders Space nieuwe toepassingen ontwikkelen die hun meerwaarde kunnen bewijzen in de maritieme sector. Vlaanderen is hier uitstekend gepositioneerd met zijn zeehavens, zijn steden en zijn uitgebreid logistiek netwerk.

De Blauwe Cluster en Flanders Space plannen een matchmakingsevent zodat de leden van beide clusters elkaar beter leren kennen en beter vertrouwd raken met elkaars activiteiten. Doel hiervan is om op termijn potentiële samenwerkingsmogelijkheden te identificeren.

nsfromsp world
De Noordzee vanuit de ruimte (© NASA)

Reeds bestaande maritieme toepassingen

De volgende systemen zijn reeds ingeburgerd in de scheepvaart en maken geheel of gedeeltelijk gebruik van ruimtevaartcommunicatie of plaatsbepaling:

  1. AIS: Automatic Identification of Ships 
  2. VDES: VHF Data Exchange System
  3. Inmarsat telefonie en internet in de L-band
  4. GMDSS Global Maritime Distress and Safety System (Inmarsat-C) (IMO)
  5. SSAS, Ship Security Alert System (IMO) via Cospas - Sarsat Search and Rescue (SAR)
  6. Iridium satelliettelefonie (bv arctische gebieden)

Belang van de Vlaamse ruimtevaartsector

De ruimtevaartsector vertegenwoordigt in Vlaanderen een omzet van 350 miljoen euro en is met 1.400 hooggekwalificeerde technici, ingenieurs en wetenschappers een drijvende kracht voor innovatie. Vlaamse ruimtevaarttechnologie zorgt voor economische groei, versterkt het concurrentievermogen en stimuleert de jobcreatie.

Daarnaast leveren Vlaamse ruimtevaartactoren met hun technologie en expertise een onmisbare bijdrage aan het oplossen van grote maatschappelijke uitdagingen, zoals klimaatverandering of veilige communicatie.

Flanders Space is het belangrijkste aanspreekpunt voor de Vlaamse ruimtevaartsector en telt momenteel 42 leden.

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: 

We versturen ongeveer om de 2 weken een nieuwsbrief.