Innovatieve oplossingen voor het herstellen van de oceaan

Op 29 mei hield Go Ocean een persconferentie in Blankenberge. Het bedrijf gaf een toelichting bij hun missie om het mariene ecosysteem te herstellen, en ging dieper in op een aantal innovatieve pilootprojecten die de biodiversiteit in onze Noordzee kunnen bevorderen.
Nieuws
30 mei 2024
Delen
LinkedInTwitterFacebook

Er worden steeds meer initiatieven gelanceerd om de biodiversiteit in de Noordzee te verbeteren. De afgelopen jaren zijn dan ook heel wat natuurvriendelijke ontwerpen en kunstmatige riffen getest en goedgekeurd in laboratoria. De volgende stap is om deze oplossingen op grotere schaal toe te passen.

Vanuit die optiek wil Go Ocean verschillende proefprojecten ondersteunen en versnellen. Om hiervoor draagvlak te creëren bij het brede publiek, heeft Go Ocean een minidocumentaire gemaakt en die in primeur voorgesteld op woensdag 29 mei tijdens een persconferentie in de O’Neill Beachclub in Blankenberge.

Toelichting

Marte Greefs en Sarah Parent (Go Ocean) openden de persconferentie en introduceerden twee projecten rond ecosysteemherstel in onze Noordzee:

  • In Blankenberge doet men een beroep op natuurinclusief ontworpen bouwstenen voor de reconstructie van de havendam. Doel is om deze havendam na de werken ook enkele jaren intensief te monitoren om zo de meerwaarde van deze ingreep aan te tonen. 
  • In de Borssele offshore windparken probeert men de Europese platte oester te herintroduceren door structuren in de zee te plaatsen die aantrekkelijk zijn voor de groei. Ook dit pilootproject zal voor een lange periode opgevolgd worden. 

Om het belang van oceaanherstel toegankelijk te maken voor een breed publiek, hebben ze een korte documentaire gemaakt. In deze documentaire schetsen ze de problematiek en verduidelijken ze welke oplossingen ze voor ogen hebben. De Blauwe Cluster heeft hier enthousiast aan meegewerkt. Je kunt de documentaire hieronder bekijken:  

Partners

Vervolgens namen enkele partners die Go Ocean een warm hart toedragen het woord:

  • Marc Huygens,  Environmental Manager bij DEME, staat in voor de aanleg van de havendam in Blankenberge en lichtte het concept van de ecovriendelijke materialen en biologische monitoring toe.
  • Acteur Wim Willeart, onder andere bekend van de televisieserie Nonkels, treedt op als ambassadeur van Go Ocean. Hij vertelde gepassioneerd over zijn liefde voor de oceaan en hoe hij zijn steentje wil bijdragen aan het herstel van onze Noordzee. 
  • Carl Decaluwé, Gouverneur van West-Vlaanderen, benadrukte het belang van een gezonde zee voor de mensheid. Hij wees erop dat samenwerking essentieel is om dit te bereiken, en dat de nodige expertise hiervoor in Vlaanderen aanwezig is. 

Achtergrond

Go Ocean werd in 2023 opgericht door Marte Greefs en Sarah Parent. Het bedrijf wil onze kustlijnen en mariene ecosystemen herstellen, onze oceanen veerkrachtiger maken tegen bedreigingen zoals de klimaatverandering, en de habitat van zeedieren beschermen. 

Hun doel is gezondere kustlijnen, gezondere ecosystemen, gezondere zeedieren en veerkrachtiger kustgemeenschappen. Oceaanherstel is voor hen een no-brainer. 

Go Ocean is een enthousiast lid van De Blauwe Cluster.

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: 

We versturen ongeveer om de 2 weken een nieuwsbrief.