Nieuwe podcast over de blauwe economie

Duik met The Oceancast dieper in de wonderlijke wereld van marien onderzoek en innovatie voor duurzame ontwikkeling. Luister naar uiteenlopende debatten over de diverse uitdagingen en kansen voor een duurzame blauwe economie.
Nieuws
14 mei 2024
Delen
LinkedInTwitterFacebook

De Vlaamse Unesco Commissie (VUC) heeft 'The Oceancast' gelanceerd, een driedelige podcastreeks die dieper ingaat op marien onderzoek, innovatie voor duurzame ontwikkeling en de duurzame blauwe economie. In deze reeks ontdek je hoe Unesco, Europa en Vlaanderen een rol kunnen spelen om die blauwe toekomst te realiseren. 

Hieronder kun je de links naar de verschillende podcasts vinden. 

Inhoud

Deel 1: Technologische vooruitgang

Ontdek de meest recente ontwikkelingen binnen de oceaanwetenschap in deze eerste deep dive. Kom te weten hoe Europa werkt aan een digitale tweeling van de oceaan, waar AI en datasystemen samenkomen. Leer meer over mariene robotica, duurzame dronetoepassingen, het gebruik van extended reality in opleidingen en de grensverleggende wereld van de moderne oceaanwetenschappen. 

Met inzichten van: 

  • Francisco Hernandez (Vlaams Instituut voor de Zee);
  • Rob De Roo (VIVES); en 
  • Ruth Teerlynck (The Reef).

Luister naar de podcast

Deel 2: Restauratie-economie

Ontdek de kracht van natuurherstel in dit tweede deel over de restauratie-economie. Duik dieper in de wereld van marien ruimtelijke planning en natuurherstel gedreven door nature inspired design en nature-based solutions. 

Met inzichten van: 

  • Steven Degraer (Instituut voor Natuurwetenschappen); 
  • Marc Huygens (DEME); en
  • Nico Koedam (onafhankelijk expert).

Luister naar de podcast

Deel 3: Koolstofarme mariene sector

Ontdek de weg naar een koolstofarme blauwe economie in deze derde deep dive. Economische, ecologische en sociale belangen worden continue afgewogen in wetenschappelijk onderbouwd beleid. Van koolstofbudgetten en carbon sinking tot duurzame offshore activiteiten, deze deep dive verkent de mogelijkheden van een duurzame blauwe economie en de vaardigheden die daarvoor nodig zijn. 

Met inzichten van: 

  •  Piet Opstaele (De Blauwe Cluster); 
  • Jef Monbalieu (Multi Engineering); en
  • Steven Dauwe (Vlaams Instituut voor de Zee).

Luister naar de podcast

Context

De podcast werd gerealiseerd in het kader van Ocean Decade Meets Mission Ocean, een conferentie die op 25 april plaatsvond in de InnovOcean Campus in Oostende. 

Dit event was een organisatie van de Vlaamse Unesco Commissie (VUC), het Vlaams Insitituut voor de Zee (VLIZ) en het Vlaams-Europees Verbindingsagentschap (VLEVA). 

De organisatoren konden voor dit event rekenen op ondersteuning vanuit de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij West-Vlaanderen (POM West-Vlaanderen) en De Blauwe Cluster.

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: 

We versturen ongeveer om de 2 weken een nieuwsbrief.