Overzicht activiteiten offshore hernieuwbare energie 2023

Internationalisering biedt veel Vlaamse bedrijven unieke kansen om verder te groeien in een steeds meer concurrerende en complexe wereld. Ook bij De Blauwe Cluster zetten we daar sterk op in.
Nieuws
21 december 2022
Delen
LinkedInTwitterFacebook

De Blauwe Cluster heeft de ambitie om onze leden wegwijs te maken op nieuwe internationale markten. Daarbij werken we samen met Flanders Investment & Trade (FIT) en partners in binnen- en buitenland. Daarnaast zetten we ook in op het stimuleren van samenwerking op het gebied van innovatie met buitenlandse spelers.

Hieronder bezorgen we je een chronologiscch overzicht van enkele interessante nationale en internationale activiteiten waar je in 2023 aan kan deelnemen. Noteer alvast de bevestigde data in je agenda.

Programma 2023

ELBE-webinar offshore wind & tidal energy Canada (jan/feb)

AREG, een van onze partners binnen het ELBE-consortium, organiseert een webinar met de Ocean Supercluster in Canada rond de opportuniteiten in Canada op vlak van getijdenenergie en offshore wind.

Meer informatie volgt binnenkort.

ELBE-webinar offshore wind & tidal energy Canada (jan/feb)

In het kader van het project Inn2POWER organiseert De Blauwe Cluster samen met de POM West-Vlaanderen en WaterstofNet een seminarie over de link tussen offshore wind en waterstof. Dit seminarie vindt plaats tijdens de 2de dag van de Belgian Offshore Days.

Meer info?

Bezoek de website van de Belgian Offshore Days.

Inn2POWER-seminarie offshore wind & waterstof (9 maart)

De Algemene Directie Energie van de FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie organiseert een stakeholderconferentie over de ontwikkeling van de offshore windzone in de Prinses Elisabeth-zone.

Meer info volgt.

Stakeholderconferentie Belgian Offshore Wind Energy (21 maart)

Eind maart vindt de volgende editie van het International Partnering Forum (IPF) voor offshore wind plaats. De locatie van het event is dit jaar Baltimore aan de Oostkust van de VS.

Flanders Investment & Trade zal ook dit jaar een groepsstand organiseren en een randprogramma opstellen. De missie wordt ondersteund door De Blauwe Cluster, Agoria Energy Technology Club en Belgian Offshore Cluster (BOC).

Meer details over het programma en de inschrijflink volgen binnenkort.

Meer info?

Bezoek de website van IPF 2023.

ELBE-seminarie tijdens WindEurope Copenhagen (25-27 april)

Van 25 tot en met 27 april vindt in Kopenhagen (Denemarken) het WindEurope annual event plaats. Het ELBE consortium presenteert hier de dienstverlening omtrent innovatie, internationalisering en training die aangeboden wordt aan bedrijven in de offshore wind sector in het kader van het nieuwe Eurocluster project.

Het betreft onder meer financiering voor kmo’s om specifieke uitdagingen van offshore wind ontwikkelaars en OEM’s aan te pakken.

Meer info?

Bezoek de website van WindEurope Annual Event 2023 Copenhagen.

Internationaal seminarie Floating Offshore Wind in Brussel (juni)

In juni organiseert De Blauwe Cluster samen met Sirris/OWI-Lab een internationaal seminarie over Floating Offshore Wind in Brussel. Diverse internationale spelers zullen aanwezig zijn. De bedoeling van het event is kansen te creëren voor Vlaamse bedrijven om samen met buitenlandse partners innovatieve projecten op te zetten in Floating Offshore Wind. Meer info volgt.

Offshore wind-missie naar Ierland (week van 12 juni; TBC)

Op 15 maart 2022 namen meer dan 50 deelnemers - waarvan 17 uit vlaanderen - deel aan een geslaagd seminarie rond offshore wind in Dublin. In navolging daarvan organiseren Flanders Investment & Trade (FIT), De Blauwe Cluster en Agoria Energy Technology Club dit jaar in juni een offshore wind missie naar Ierland.

Aan het programma wordt volop gewerkt.Naast presentaties over de huidige staat van de sector in Ierland, zal er ruim tijd zijn voor B2B matchmaking en bezoeken aan belangrijke spelers en testfaciliteiten.

Meer info volgt.

Wind Energy Trade Show in Dublin (11-12 oktober)

Flanders Investment & Trade zal een groepstand organiseren tijdens de Wind Energy Trade Show in Dublin (Ierland)? Deze groepsstand zal ondersteund worden door De Blauwe Cluster en Agoria Energy Technology Club.

Meer info:

Bezoek de website van Wind Energy Trade Show 2023

ELBE offshore wind-missie Zuid-Korea (sept/okt/nov)

In het kader van het ELBE Eurocluster-project organiseert De Blauwe Cluster met medewerking van Flanders Investment & Trade (FIT) in het najaar een offshore-wind missie naar Zuid-Korea. Voorafgaandelijk zullen we een webinar organiseren om de lokale situatie te duiden.

De datum van deze missie ligt nog niet vast en zal later gespecificeerd worden.

Prinselijke missie naar Australië (23-27 oktober)

Eind oktober vindt er een Belgische Economische Missie naar Australië plaats in het gezelschap van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Astrid. Op het programma staan onder andere de steden Sydney en Melbourne. De focus van de missie ligt onder andere op herniewbare energie.

Meer info volgt.

windmolens op zee

Bovenstaande activiteiten komen tot stand dank zij de steun van:

  • het ELBE Eurocluster-project, dat gefinancierd wordt door het COSME-programma van de Europese Unie. ELBE staat voor “European Leaders of Blue Energy” en is een samenwerkingsverband tussen clusters actief in offshore hernieuwbare energie uit België, Spanje, Denemarken, Frankrijk, Zweden, Noorwegen, Polen en het VK.
  • het structureel partnerschap van De Blauwe Cluster met Flanders Investment & Trade (FIT), het Vlaams agentschap voor internationaal ondernemen.
logos bundel blauwe cluster

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: 

We versturen ongeveer om de 2 weken een nieuwsbrief.