Piet Opstaele wordt de nieuwe CEO van De Blauwe Cluster

Na een grondige selectieprocedure heeft de Raad van Bestuur van De Blauwe Cluster vzw Piet Opstaele aangesteld als nieuwe CEO. Hij treedt op 1 juni 2023 officieel in dienst. We stellen Piet alvast even kort aan jullie voor.
Nieuws
04 mei 2023
Delen
LinkedInTwitterFacebook

Voorgeschiedenis

Piet startte zijn carrière in de jaren '90 bij één van de meest succesvolle startups in de Benelux - Tele Atlas, een producent van digitale geografische data. Het bedrijf werd overgenomen door TomTom in 2008. Tussen 2011 en 2014 leidde hij een adviesbureau en was hij nauw betrokken bij start-ups in de energiesector. 

In 2014 ging hij aan de slag bij het Havenbedrijf Antwerpen. Daar groeide hij uit tot één van de gangmakers van de digitale en innovatietransitie. Op basis van een onderbouwde strategie met een pragmatische aanpak in het uitvoeren van concrete innovatieprojecten, maakt hij de ‘Port of the Future' tastbaar en leidde hij de ontwikkeling van de Haven van Antwerpen-Brugge als open innovatieplatform. 

Op 1 juni 2023 gaat hij officieel van start als CEO van De Blauwe Cluster, en begint een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van de Vlaamse speerpuntcluster voor de blauwe economie.

Aanstelling

Jos Smits, Voorzitter van De Blauwe Cluster, drukt zijn tevredenheid uit over de benoeming: “De Raad van Bestuur is er zeker van dat we de geknipte kandidaat gevonden hebben om, samen met het team, De Blauwe Cluster verder te laten groeien op het huidige elan".

"We zijn overtuigd dat Piet met zijn brede ervaring in de sector op lokaal en internationaal gebied en zijn grote drive over de juiste skills beschikt om het werk van Marc Nuytemans en zijn team verder te zetten. Hij is ook erg vertrouwd met het innovatielandschap, en heeft een warme en aangename persoonlijkheid.”

CEO Piet Opstaele

Visie

Piet licht zijn keuze voor De Blauwe Cluster toe: “De kust en zee bieden een enorm potentieel om innovatieve en duurzame oplossingen te bieden voor belangrijke uitdagingen zoals klimaatverandering, energietransitie, voedselzekerheid of versterken van de biodiversiteit, maar ook om het bestaande sociaal-economische weefsel van de kustzone naar een duurzame toekomst om te vormen.

Met wereldbefaamde kennis- en onderzoeksinstellingen, een dicht netwerk van innovatieve kmo's en globaal actieve topbedrijven heeft Vlaanderen de juiste elementen in handen om zich verder te ontwikkelen als dé topregio voor de blauwe economie. Hier kunnen doorbraken worden gerealiseerd die internationaal kunnen worden opgeschaald.

De Blauwe Cluster is ideaal gepositioneerd om deze sterke ambities in de komende jaren te helpen realiseren. De aanwezige sterke fundamenten en het topteam samen met m’n ruime ervaring in het naar de markt brengen van innovatieve oplossingen, opzetten van samenwerkingen tussen innovatieve spelers en kennis van de maritieme en havensector zullen leiden tot een verdere versnelling in de ontwikkeling van duurzame oplossingen."

De Blauwe Cluster is een samenwerkingsverband van ruim 180 bedrijven, wetenschappelijke centra en overheden dat zich toelegt op de ontwikkeling en bevordering van nieuwe, vernieuwende economische activiteiten op zee. De Blauwe Cluster werd in maart 2018 door de Vlaamse overheid erkend als speerpuntcluster. In 2023 vieren we onze vijfde verjaardag. 

Meer weten

Wil je graag meer weten over de aanstelling van Piet Opstaele of De Blauwe Cluster in het algemeen? Neem contact met ons op.

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: 

We versturen ongeveer om de 2 weken een nieuwsbrief.