Rapport met recentste kerncijfers rond energie beschikbaar

De FOD Economie publiceert regelmatig een overzicht van de laatste beschikbare gegevens over de energiemarkt in België. Daarin staan ook heel wat gegevens over hernieuwbare energiebronnen zoals offshore windenergie.
Nieuws
10 maart 2021
Delen
LinkedInTwitterFacebook

De recentste versie van het Energy Key Data-verslag werd afgelopen maand openbaar gemaakt. Hieronder overlopen we de belangrijkste relevante inzichten vanuit het perspectief van de blauwe economie. 

Offshore windenergie

Mede door de offshore windmolenparken is windenergie de belangrijkste bron van hernieuwbare elektriciteit geworden.  In 2019 heeft de aanleg van nieuwe (offshore) windmolenparken dan ook voor een significante stijging van de primaire energieproductie gezorgd. 

In datzelfde jaar hebben offshore windmolenparken 4,8 TWh aan hernieuwbare elektriciteit geproduceerd en zo ruim 1,3 miljoen huishoudens van stroom voorzien (op basis van een jaarlijks gebruik van 3.500 kWh voor een gemiddeld gezin). 

Verder was offshore windenergie goed voor 49,3 % van de totale windproductie, hoewel ze qua geïnstalleerd vermogen maar voor 40,3 % van de totale geïnstalleerde windcapaciteit instond. 

De toename van de totale geïnstalleerde windcapaciteit leidt wel niet noodzakelijk tot een toename van de elektriciteitsproductie, en dit vooral wegens het weersafhankelijke karakter.

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: