Terugblik op Blauw Innovatiedorp 2024

Van 23 tot 26 mei organiseerde De Blauwe Cluster voor het tweede jaar op rij het Blauw Innovatiedorp tijdens Oostende voor Anker. In het Blauw Innovatiedorp maakten bezoekers kennis met diverse vernieuwende projecten, diensten en producten in de blauwe economie.
Nieuws
29 mei 2024
Delen
LinkedInTwitterFacebook

Oostende voor Anker is hét maritieme festival aan de Belgische kust. Heel wat bezoekers zakken elk jaar naar de badstad af om zich te vergapen aan historische schepen en ambachten. Maar er vinden ook heel wat innovatieve economische activiteiten aan, op en in zee plaats. In het Blauw Innovatiedorp kan het grote publiek nader kennismaken met de duurzame blauwe economie.

Heel wat leden en partners van De Blauwe Cluster tekenden ook dit jaar weer present in het Blauw Innovatiedorp om de bezoekers iets bij te brengen rond innovaties op en rond de Noordzee. Diverse thema's kwamen daarbij aan bod, zoals kustbescherming met natuurvriendelijke oplossingen, hernieuwbare energie, passieve visserij, moderne scheepvaart en duurzaam watergebruik. 

Blauw Innovatiedorp 2024

Tal van nieuwigheden

Het Blauw Innovatiedorp verhuisde dit jaar naar een volledig nieuwe site: het SKY district, gelegen tussen het treinstation en de Kapellebrug. Alle tenten van de standhouders konden hier in één aansluitende rij opgesteld worden, wat het dorpsgevoel versterkte. Aan beide ingangen van het dorp werd ook een poort voorzien om de visibiliteit van het Blauw Innovatiedorp aanzienlijk te verhogen. 

Ook nieuw dit jaar was dat we in het Blauw Innovatiedorp over ons eigen podium beschikten, en bezoekers voor het podium op een stoel plaats konden nemen om even uit te rusten en van live muziek te genieten. Daarnaast hebben we dit podium ook gebruikt om een aantal lezingen te organiseren en een panelgesprek tussen enkele van onze standhouders te voeren.

Daarnaast hebben we voor het eerst diverse rondleidingen in het Blauw Innovatiedorp georganiseerd. Maar liefst vierhonderd leerlingen hebben zo nader kennisgemaakt met de blauwe economie in Vlaanderen, waaronder een groep leerlingen uit Barcelona. Deze rondleidingen betekenden een grote meerwaarde voor onze standhouders.

Blauw Innovatiedorp 2024

Standhouders

Het Blauw Innovatiedorp telde 10 standhouders verdeeld over 14 tenten en 2 containers. Hieronder vind je een overzicht van de standhouders en wat er op de standen allemaal te zien was.

Gold Partners

Jan De Nul

Jan De Nul houdt zich bezig met een brede waaier aan activiteiten, waaronder baggeren, het plaatsen van offshore windmolens en zware installaties, en het leggen van ondergrondse kabels.

Op de stand kon je een onbemand survey vessel bekijken, een VR-bril uitproberen en een ritje maken met een dumper truck in een simulator. Verder was er ook een photobooth, en de kids konden hun eigen T-shirt inkleuren.

VITO

VITO demonstreerde verschillende technieken om regenwater beter te benutten op bedrijventerreinen en promoot vergroening met meer bomen, vijvers, en vergroende parkeerplaatsen.  

In de stand waren ook verschillende boekjes en spelletjes aanwezig om het probleem van waterschaarste in Vlaanderen op een begrijpelijke manier over te brengen aan jong en oud.

Fabrieken voor de toekomst / The Reef

Fabrieken voor de Toekomst en The Reef houden zich onder andere bezig met de ontmanteling van windmolens, testplatformen op zee en trainingsinfrastructuur voor de blauwe economie.

In de stand stonden verschillende drones en een model van de Blue Accelerator. Je kon er ook een spel spelen rond de recyclage van offshore windmolens die het einde van hun levensduur bereikt hebben. 

Universiteit Antwerpen

Universiteit Antwerpen houdt zich onder andere bezig met op de natuur gebaseerde oplossingen, ecosysteembescherming, AI-gebruik in scheepvaart, en projecten voor de European Green Deal. 

Op de stand kon je nader kennismaken met verschillende lopende en afgelopen projecten. Verder was er een proefopstelling die de meerwaarde aantoonde van een natuurlijke bescherming van onze kust. 

De Blauwe Cluster

De Blauwe Cluster brengt bedrijven, instellingen en overheden samen om innovatieve projecten op te starten in de blauwe economie. We zijn ook de coördinator van het Blauw Innovatiedorp.

In onze stand kon je diverse filmpjes bekijken over de blauwe economie, en kennismaken met de winnaars van de Blue Innovation Awards en de finalisten van onze tekenwedstrijd. Er was ook een knutselhoek voor de kids.

Silver Partners

DEME

Het bedrijf DEME specialiseert zich in offshore windprojecten, pakt verontreining op zee aan, en houdt zich bezig met landwinning. Ze streven actief naar een duurzamere wereld, en tellen meer dan 5500 medewerkers van 80 nationaliteiten. 

Op de stand van DEME kon je onder andere een VR-bril uittesten, verschillende schaalmodellen van hun schepen bekijken, en op een simulator een ritje maken met een dumper truck. 

ILVO

Het ILVO doet onder andere onderzoek naar passieve visserij en aquacultuur, houdt zich bezig met plasticvervuiling en bestudeert de impact van offshore windmolenparken op de zeebodem.

Op de stand kwam je onder andere meer te weten over duurzame visserijtechnieken, kon je diverse bokalen met zeeorganismen zien, en kon je jouw kennis van het mariene ecosysteem testen op een computer.

VLIZ

Het Vlaams Instituut voor de Zee doet onder andere onderzoek naar de impact van de klimaatverandering op de Noordzee en houdt zich bezig met de interactie tussen de oceaan en de gezondheid van de mens.

Op de stand stond hun goededoelenwerking centraal. Je kon er bijvoorbeeld diverse leuke T-shirts en hoodies kopen. Er waren ook verschillende educatieve spelletjes voor kinderen aanwezig. 

Antwerp Maritime Academy

De Antwerp Maritime Academy biedt diverse maritieme opleidingen aan en doet onder andere onderzoek naar hydrografie, erosie van de kust. Ze proberen ook oplossingen te vinden voor diverse uitdagingen voor de scheepvaart. 

Op de stand kwam je meer te weten over de diverse opleidingen en de uiteenlopende projecten waar ze mee bezig zijn, zoals het gebruik van eenvoudige sensoren om problemen als corrosie en scheepsuitstoot aan te pakken. 

KU Leuven Brugge

KU Leuven - afdeling Brugge doet onder andere onderzoek naar de funderingen van windturbine en kustbescherming met duinen. In dat verband voeren ze maandelijks diverse dronevluchten uit aan de kust. 

In de stand hingen diverse posters die wat toelichting gaven bij hun activiteiten. Er waren ook demonstraties van een aantal projecten waar ze momenteel mee bezig zijn.

Blauw Innovatiedorp 2024

Toekomst

Aan de reacties van de bezoekers en onze standhouders af te leiden, was de tweede editie van het Blauw Innovatiedorp een schot in de roos. We kijken al uit naar een volgende editie, en hebben al verschillende ideeën om het concept nog verder uit te werken. 

Maar dat is momenteel allemaal nog wat toekomstmuziek. Eerst alles grondig evalueren, en begin september beginnen we dan aan de plannen voor volgend jaar. In de tussentijd nodigen we je graag uit om de sfeer van de tweede editie hieronder te herbeleven... 

Inhuldiging Blauw Innovatiedorp

Lezingen en paneldiscussie

Muzikale optredens

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: 

We versturen ongeveer om de 2 weken een nieuwsbrief.