Terugblik op een geslaagde Corporate Day @ Fluxys

Onze energiebevoorrading is een van de grootste maatschappelijke uitdagingen van het moment. Tijdens de Corporate Day @ Fluxys gingen we dieper in op het energiesysteem van morgen, en kregen een aantal kmo's de kans om innovatieve producten en diensten voor te stellen aan een geïnteresseerd publiek.
Nieuws
22 februari 2023
Delen
LinkedInTwitterFacebook

Op donderdag 16 februari tekenden meer dan 150 personen present voor de Corporate Day @ Fluxys in de ABC-toren in Zeebrugge. Het centrale thema van deze dag was het energiesysteem van morgen.

Op het programma stonden een busbezoek aan de haven, een vooruitblik naar 2023, diverse speeches en pitches van innovatieve bedrijven, en enkele break-outsessies. 's Avonds werd het event afgesloten met een gezellige netwerkreceptie.  

De Blauwe Cluster en Flux50 willen graag iedereen van harte bedanken voor hun aanwezigheid en hun constructieve bijdrage aan dit event. We denken daarbij in het bijzonder aan de mensen van Fluxys, alle sprekers en alle pitchers. 

Hieronder vind je een beknopt verslag van de verschillende activiteiten, met een ruime selectie aan foto's. Wil je graag ook de presentaties van het event ontvangen? Daarvoor kan je terecht bij onze collega's van Flux50.

Busrit

De eerste gasten voor de Corporate Day @ Fluxys waren al rond 9u30 ter plaatse. Na registratie konden de deelnemers zich nog even te goed doen aan koffie, fruit, granola en koffiekoeken, om daarna om 10u in twee groepen te vertrekken met de bus voor een rondrit.

De ene groep bracht een bezoek aan de haven, waarbij er specifiek aandacht besteed werd aan energiegerelateerde onderwerpoen en bezienswaardigheden. Daarbij kwam de rol van Zeebrugge als energieknooppunt uitvoerig aan bod. De andere groep kreeg een exclusieve rondleiding op de LNG-terminal van Fluxys.

Nadat de bussen teruggekeerd waren uit de haven, konden onze gasten zich te goed doen aan een broodjeslunch. Ondertussen sloten ook de mensen aan die enkel aan het namiddagprogramma van het event deelnamen.

Vooruitblik

Het namiddagprogramma begon met een parallelle sessie van Flux50 en De Blauwe Cluster, waarbij beide speerpuntclusters hun plannen voor 2023 uit de doeken deden. Alle deelnemers konden vrij kiezen bij welke vooruitblik ze wilden aansluiten. Ook hier lag de nadruk op het energiesysteem van morgen.   

In de sessie van Flux50 werd er onder andere dieper ingegaan op de focusgroep “Grootschalige Energieopslag en Security of Supply”. In de sessie van De Blauwe Cluster werden een aantal boeiende Blue Sessions aangekondigd rond waterstof, energie-eilanden en Floating Offshore Wind.

Corporate Day

Hierna kwamen alle deelnemers samen voor een inspirerende sessie waarin een selectie van bedrijven innovatieve producten en diensten voorstelden die een antwoord kunnen bieden op energie-uitdagingen voor de toekomst. Enkele hiervan hadden achteraf ook een persoonlijk onderhoud met vertegenwoordigers van Fluxys.

Tijdens deze gemeenschappelijke sessie gaf Fluxys ook tekst en uitleg bij hun strategie op vlak van waterstof en CO2. Daarbij werd in het bijzonder dieper ingegaan op de plannen voor de benodigde infrastructuur in België en daarbuiten, en enkele projecten waar Fluxys bij betrokken is.

Break-outsessies

Na een korte pauze ging het programma dan verder met twee thematische break-outsessies:

  • In de sessie 'Systeemintegratie en energieopslag' lag de nadruk op studies voor het integreren van energieopslagsystemen. Na een toelichting van enkele voorbeelden (Cordoba; Muse; Alpheus) gingen de deelnemers in dialoog over kennishiaten, mogelijk vervolgonderzoek en/of investeringen die noodzakelijk zijn om het onderzoek te vertalen naar praktijkcases.
     
  • In de sessie Bevoorradingszekerheid en import van energie' werd dieper ingegaan op de stand van zaken, actuele uitdagingen en innovatienoden van  concrete projecten en initiatieven voor import van duurzame energie. Dit thema werd ingeleid door 4 inspiratie-presentaties, gevolgd door een discussie rond de innovatiebehoeften en -samenwerking terzake.

Netwerkrecepie

Na afloop van de break-outsessies verzamelden alle gasten zich in de centrale ruimte in de ABC-toren om bij een hapje en een drankje nog even bij te praten na een bijzonder boeiende en leerrijke dag.

Bij het naar huis gaan kregen de deelnemers ook nog van elke cluster een klein presentje mee. Een mooie afsluiter van een geslaagd evenement! 

Achtergrond

Grote bedrijven hebben voldoende draagkracht om innvaties te initiëren. Kmo's en start-ups hebben de wendbaarheid om snel in te spelen op trends. Beide elementen zijn essentieel om echt tot innovatie te komen. Tijdens een Corporate Day brengen we grote bedrijven in contact met kleine en middelgrote ondernemingen om een vruchtbare wisselwerking tussen beiden tot stand te brengen. 

Ben jij een groot bedrijf met activiteiten in de blauwe economie en wil je zelf graag eens de rol van gastheer of partner op een corporate day vervullen? Dat kan! Neem contact met ons op en we bekijken de mogelijkheden.

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: 

We versturen ongeveer om de 2 weken een nieuwsbrief.