Verdiep je in de blauwe economie in het Blauw Innovatiedorp

Tijdens het maritieme festival Oostende voor Anker (23-26 mei) organiseert De Blauwe Cluster voor de tweede keer het Blauw Innovatiedorp. Breng ons een bezoekje en maak kennis met de activeiten en realisaties van onze leden en partners.
Nieuws
16 mei 2024
Delen
LinkedInTwitterFacebook

De Blauwe Cluster brengt al meer dan vijf jaar lang bedrijven, kennisinstellingen en andere organisaties samen om duurzame innovatieve projecten op te zetten gelinkt aan de zee. Niettemin is het concept van de blauwe economie bij velen nog altijd onbekend.  

Tijdens Oostende voor Anker, het grootste maritieme festival aan onze kust, geven we het grote publiek daarom de kans om zich te verdiepen in de activiteiten van onze leden en partners. Dat doen we op een interactieve, toegankelijke en laagdrempelige manier.

In het Blauw Innovatiedorp kun je je verwachten aan boeiende demonstraties, uitdagende proefjes, interessante lezingen, leuke weetjes en nog heel wat meer. Voor kinderen voorzien we diverse aangepaste activiteiten. 

Volgende thema's komen daarbij aan bod: afvalbestrijding; aquacultuur; bio-economie; duurzame visserij; kustbescherming; offshore windenergie; scheepvaart; waterschaarste; en nog veel meer. 

Breng ons een bezoekje, en dompel je onder in de fascinerende blauwe economie!

Nieuwigheden in 2024

Nieuwe site

Dit jaar kun je het Blauw Innovatiedorp vinden op het plein voor de Sky Towers (vlakbij het NMBS-station) in plaats van op het Jan Piersplein. Deze nieuwe locatie sluit beter aan op ons innovatief verhaal, en biedt de mogelijkheid om een echt dorpsgevoel te creëren.

Je kunt het Blauw Innovatiedorp betreden ter hoogte van de oversteekplaats van de tram nabij het station, en het Ernest Feysplein. We voorzien twee poorten zodat de twee ingangen duidelijk van ver herkenbaar zijn.

Rondleidingen voor groepen

In 2024 organiseren we voor het eerst rondleidingen in het innovatiedorp voor groepen. Op dit moment staan volgende rondleidingen op het programma:

  • Rondleidingen voor scholen (op donderdag en vrijdag);
  • Rondleidingen voor bedrijven;
  • Rondleidingen voor verenigingen.

Wil je graag ook een rondleiding krijgen in het Blauw Innovatiedorp? Neem op voorhand contact met ons op, of bezoek de stand van De Blauwe Cluster in het Blauw Innovatiedorp.

Lezingen van standhouders

Standhouders hebben nu ook de mogelijkheid om in het Blauw Innovatiedorp een lezing te geven rond een thema dat verband houdt met De Blauwe Economie. Deze lezingen worden gehouden op het podium van het Blauw Innovatiedorp.

In 2024 staan volgende lezingen op het programma:

Zaterdag 25 mei

11u30 VITO Watertekort in Vlaanderen
14u30 Universiteit Antwerpen Kustbescherming en klimaatverandering
16u15 Jan De Nul Offshore windenergie


Zondag 26 mei

14u30 POM West-Vlaanderen Testplatformen en drijvende zonnepanelen

Eigen podium

Op vraag van bezoekers én standhouders voorzien we in 2024 een eigen podium. Zo kunnen we garanderen dat er altijd iets te beleven valt in het Blauw Innovatiedorp

Dit podium zal voor verschillende activiteiten worden gebruikt, waaronder de officiële opening door de burgemeester, lezingen van standhouders en muzikale optredens.

Benieuwd wat we allemaal in petto hebben? Bekijk het volledige programma.

Voldoende zitruimte

Oostende voor Anker was vorig jaar goed voor maar liefst 200.000 bezoekers over vier dagen. In het weekend was het echt op de koppen lopen op de diverse sites. Op bepaalde locaties kon je 's namiddags nauwelijks nog passeren.

De Blauwe Cluster wil iedereen de kans geven om op een ontspannen manier te genieten van het Blauw Innovatiedorp. Binnen die context voorzien we ter hoogte van het podium heel wat zitruimte en tafels zodat het voor bezoekers mogelijk is om even tot rust te komen.

Neem dus zeker even de tijd om te gaan zitten en geniet van de muzikale optredens op het podium of luister naar een van de lezingen van onze standhouders.

Dedicated catering

Dit jaar werken we in het Blauw Innovatiedorp voor de catering samen met Paroles Paroles, een nieuwkomer in de Oostendse restaurantscène die je verrast met innovatieve cocktails, mediterraans geïnspireerde gerechtjes en nog veel meer.

Onderbreek even je bezoek aan het festival en geniet van al het lekkers dat de zee en Oostende je te bieden hebben ...

Plattegrond OvA 2024
Plattegrond van het Blauw Innovatiedorp tijdens Oostende voor Anker 2024

Standhouders

Tekenwedstrijd

In het kader van Oostende voor Anker en het Blauw Innovatiedorp heeft De Blauwe Cluster een tekenwedstrijd rond het thema 'Ontdekkingen op zee'. Deze wedstrijd stond open voor leerlingen van het 2de-6de leerjaar aan een lagere school in België.

De finalisten van de tekenwedstrijd zijn ondertussen bekend. Breng je stem uit voor jouw favoriet en bezorg de winnaar en alle leerlingen van zijn of haar klas een fantastische prijs:

  • avontuurlijke boottocht op de Noordzee;
  • educatieve wandeling langs en over de kust;
  • bouwblokjes voor de hele klas.

We kunnen deze fantastische prijzen aanbieden dankzij onze sponsors Water-Taxi, VLIZ, ILVO en VITO.

Sponsors tekenwedstrijd 2024
Sponsors van de tekenwedstrijd

Praktisch

Het Blauw Innovatiedorp maakt deel uit van Oostende voor Anker en is gelegen voor de Sky Towers (vlakbij het NMBS-station). Je kunt de twee ingangen gemakkelijk herkennen aan de grote poorten. 

Oostende voor Anker is een gratis en publiek toegankelijk event. Dat geldt ook voor het Blauw Innovatiedorp. Vooraf inschrijven voor dit event is niet nodig.  

Het Blauw Innovatiedorp is elke dag open van 10u tot 18u. Traditioneel is er op zaterdag en zondag het meeste volk. 

Achtergrond

Oostende voor Anker is het grootste maritieme festival langs de Noordzee. Je vindt er een maritieme markt en talrijke authentieke schepen van over de hele wereld. Vorig jaar was het event goed voor 200.000 bezoekers, 150 schepen en 100 standen.

De focus van het event ligt traditioneel op het maritieme verleden. Met het Blauw Innovatiedorp laten we zien dat de zee ook in de toekomst een belangrijke rol zal blijven spelen in ons economisch systeem.

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: 

We versturen ongeveer om de 2 weken een nieuwsbrief.