Verslag randprogramma WindEurope Bilbao

Van 5 tot en met 7 april vindt het WindEurope Annual Event 2022 plaats in Bilbao. In dit kader hebben De Blauwe Cluster en Agoria Energy Technology Club een interessant randprogramma opgezet.
Nieuws
07 april 2022
Delen
LinkedInTwitterFacebook

Ochtend

Onze eerste bestemming was Tecnalia. Dit onderzoeksinstituut telt maar liefst 1.500 wetenschappers die industrieel onderzoek uitvoeren op het gebied van design en testing van offshore systemen, smart manufacturing, digitalisering van O&M, materialengebruik en circulariteit. Zij ontwikkelden onder meer de technologie achter de Oceantec-golfenergieconvertor, en het floating offshore wind-platform van Nautilus.

Vervolgens trokken we naar de haven van Bilbao om daar het nieuwe drijvende testplatform van Tecnalia, genaamd Harshlab 2.0, te bekijken. Dit geavanceerd laboratorium wordt gebruikt om materialen, componenten en machines te testen in een echte offshore omgeving.

Aansluitend kregen we van het havenbestuur een toelichting over de bedrijven in de haven die activiteiten ontplooien op het gebied van offshore hernieuwbare energie. Het gaat onder meer om Siemens Gamesa, Haizea Wind en Siatec.

Namiddag

Na de lunch gingen we langs bij Haizea Wind, een bedrijf dat torens en paalfunderingen bouwt voor offshore windturbines. Het productieproces gaat van staalplaat tot afgewerkte en geschilderde stukken.

Na een korte veiligheidstraining en voorzien van de nodige persoonlijke beschermingsmiddelen werden we in 2 groepen doorheen de impressionante hallen vol met immense stalen onderdelen geleid. 

Saitec people with fluorescent vest

Ten slotte stond er nog een bezoek aan Saitec op het programma. Dit bedrijf bouwt momenteel in de haven een prototype van een floating wind platform, gebaseerd op het principe van een catamaran.

De constructie wordt gemaakt in beton. Alle onderdelen voor de mooring, onder meer afkomstig van het Belgisch bedrijf Bexco, liggen klaar op de kade om de komende weken geïnstalleerd te worden op de BiMEP testsite een eind verderop.

In de zomer wordt het floating wind platform, compleet met 2 GW Vestas turbine, naar de testsite gesleept voor een 2 jaar durende test. Daarbij zal de turbine reeds elektriciteit leveren naar het vasteland.

WindEurope en Iberdrola

Na deze inspiratievolle eerste dag was iedereen klaar voor de start van het WindEurope Annual Event, dat plaatsvond van 5 tot 7 april.

Op 6 april brachten we nog een bezoek aan het hoofdkwartier van Iberdrola. Dit bedrijf is een toonaangevende multinational in schone energie en een pionier in de uitrol van smart grids.

ELBE Plus people in a row

ELBE Plus

Dit randprogramma is gelinkt aan het project ELBE Plus, dat ernaar streeft om Europa te helpen positioneren als een technologische en industriële wereldleider op het vlak van blauwe energie. Het project schenkt ook bijzondere aandacht aan kmo's. 

We willen in het bijzonder Ander González Hernández en Marcos Suárez García van de Basque Energy Cluster bedanken voor hun medewerking om een boeiend randprogramma op te stellen.

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: 

We versturen ongeveer om de 2 weken een nieuwsbrief.