Windenergie op zee is hot in Spaans Baskenland. De overheid zet sterk in op hernieuwbare energie, en er zijn dan ook heel wat organisaties en bedrijven actief in offshore wind. Het WindEurope Annual Event 2022 in Bilbao diende zich dan ook aan als de perfecte gelegenheid om een aantal van hen nader te leren kennen.

Een groep leden en partners van De Blauwe Cluster en Agoria Energy Technology Club bezochten op 4 april onder leiding van Ann Overmeire en Pieter-Jan Provoost verschillende bedrijven en kennisinstituten in de regio Bilbao. De groep bestond uit 18 deelnemers van 11 verschillende organisaties: Cathie Associates, C-Cube International, e-BO Enterprises, Jan De Nul, LRQA, Seal for Life, Sirris, Smulders, Tractebel Engineering, von Karman Instituut en Zingametall.

De eerste stop op het programma was het onderzoeksinstituut Tecnalia. Dit onderzoeksinstituut telt maar liefst 1.500 wetenschappers die industrieel onderzoek uitvoeren op het gebied van design en testing van offshore systemen, smart manufacturing, digitalisering van O&M, materialengebruik en circulariteit. Zij ontwikkelden onder meer de technologie achter de Oceantec-golfenergieconvertor, en het floating offshore wind-platform van Nautilus.

Vervolgens trokken we naar de haven van Bilbao om daar het nieuwe drijvende testplatform van Tecnalia, genaamd Harshlab 2.0, te bekijken. Dit geavanceerd laboratorium wordt gebruikt om materialen, componenten en machines te testen in een echte offshore omgeving.

Aansluitend kregen we van het havenbestuur een toelichting over de bedrijven in de haven die activiteiten ontplooien op het gebied van offshore hernieuwbare energie. Het gaat onder meer om Siemens Gamesa, Haizea Wind en Siatec.

In de namiddag gingen we langs bij Haizea Wind, een bedrijf dat torens en paalfunderingen bouwt voor offshore windturbines. Het productieproces gaat van staalplaat tot afgewerkte en geschilderde stukken.

Na een korte veiligheidstraining en voorzien van de nodige persoonlijke beschermingsmiddelen werden we in 2 groepen doorheen de impressionante hallen vol met immense stalen onderdelen geleid. 

Ten slotte stond er nog een bezoek aan Saitec op het programma. Dit bedrijf bouwt momenteel in de haven een prototype van een floating wind platform, gebaseerd op het principe van een catamaran.

De constructie wordt gemaakt in beton. Alle onderdelen voor de mooring, onder meer afkomstig van het Belgisch bedrijf Bexco, liggen klaar op de kade om de komende weken geïnstalleerd te worden op de BiMEP testsite een eind verderop.

In de zomer wordt het floating wind platform, compleet met 2 GW Vestas turbine, naar de testsite gesleept voor een 2 jaar durende test. Daarbij zal de turbine reeds elektriciteit leveren naar het vasteland.

Na deze inspiratievolle eerste dag was iedereen klaar voor de start van het WindEurope Annual Event, dat plaatsvond van 5 tot 7 april.

Op 6 april brachten we nog een bezoek aan het hoofdkwartier van Iberdrola. Dit bedrijf is een toonaangevende multinational in schone energie en een pionier in de uitrol van smart grids.

ELBE Plus

Dit randprogramma is gelinkt aan het project ELBE Plus, dat ernaar streeft om Europa te helpen positioneren als een technologische en industriële wereldleider op het vlak van blauwe energie. Het project schenkt ook bijzondere aandacht aan kmo's. 

We willen in het bijzonder Ander González Hernández en Marcos Suárez García van de Basque Energy Cluster bedanken voor hun medewerking om een boeiend randprogramma op te stellen.

Ook lid worden?

De Blauwe Cluster werd erkend door de Vlaamse overheid als zesde Vlaamse speerpuntcluster. Om optimaal van de unieke diensten van de cluster gebruik te maken en voor de verdere uitbouw van uw netwerk is lid worden een troef.