De federale regering heeft de ambitie om het aandeel van windenergie in de energiemix te vergroten en verder te investeren in windenergie op zee en land. Op die manier wil men minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen zoals gas.

Na een succesvolle eerste editie vorig jaar organiseert SIRRIS voor de tweede keer de Wind Energy Technology Summit. Dit jaar ligt de focus op het belang van technologische innovatie om op een kostenefficiënte en duurzame wijze de ambities van de federale regering op het vlak van windenergie te realiseren.

Drie centrale thema's komen daarbij aan bod: de ontwikkeling van de Prinses Elisabethzone, een nieuwe zone voor offshore windmolens in de Belgische Noordzee; de link tussen offshore windenergie en waterstofproductie; en het verband tussen cyberveiligheid en offshore energie.  

Programma

De Wind Energy Technology Summit 2022 omvat één masterclass en twee thematische events, waarbij experts uit binnen-en buitenland de laatste nieuwe kennis en inzichten delen. Er zal ook ruimte zijn tot netwerking. 

8 juni Thematisch event: Opkomende offshore-technologieën: Productie van groene elektronen en moleculen op zee
27 juni Masterclass: Onderzoeks-, ontwikkelings- en innovatiepotentieel in de Prinses Elisabeth offshore windzone
29 juni Thematisch event: Het belang van cyberbeveiliging voor kritieke offshore (hernieuwbare) infrastructuur

 

Achtergrond

De Wind Energy Technology Summit is een jaarlijks initiatief van SIRRIS om Vlaamse bedrijven en organisaties te informeren en te inspireren inzake technologische ontwikkelingen in de (offshore) windenergiesector. Dit maakt deel uit van het Industriepartnerschap, dat de steun van VLAIO geniet.

Voor de organisatie van de editie van dit jaar werkt SIRRIS samen met OWI-Lab, Agoria Energy Club, WaterstofNet, BERA en De Blauwe Cluster. Een van de domeinen waar we bij De Blauwe Cluster sterk op inzetten, is hernieuwbare energie. We steunen dan ook heel graag dit initiatief. 

Ook lid worden?

De Blauwe Cluster werd erkend door de Vlaamse overheid als zesde Vlaamse speerpuntcluster. Om optimaal van de unieke diensten van de cluster gebruik te maken en voor de verdere uitbouw van uw netwerk is lid worden een troef.